A HIV / AIDS-ek társadalmi hatásai

A HIV-fertőzött több mint 1 millió amerikai számára a diagnózis társadalmi hatásai zavart okozhatnak és megzavarhatják. A HIV fertőzés AIDS-be vezethet, ha kezeletlen marad. A kombinált vírusellenes kezelés bevezetése előtt az 1990-es évek közepén a HIV diagnózis megfélemlítőbb és életveszélyesebb volt. A hatékony kezeléssel azonban a HIV-fertőzött emberek várhatóan közel normális élettartamot élhetnek, a 2013 decemberében “PLoS One” című tanulmány szerint. A hatékony kezeléssel a HIV-fertőzöttek gyakran nyilvánvaló tünetekkel küzdenek, de sajnos még mindig negatív társadalmi hatásokat és tisztességtelen kezelést tapasztalhatnak.

A HIV állapot ismertetése

A megnövekedett HIV / AIDS-figyelem és a korlátozott módon történő leküzdésének ellenére a társadalmi elszigeteltség sok HIV-fertőzöttséggel megmarad. A szociális stigmáktól való félelem a HIV-státus barátainak és családjainak felfedését sokak számára a fertőzés okozta. Annak meghatározása, hogy mikor kell megosztani a HIV státuszt, és kivel osztozni vele, stresszes döntés lehet a mások reakcióitól való félelem miatt. Az AIDS páciensekről és az STD-kről szóló, 2012 márciusában közzétett tanulmány alapján a nyilvánosságra hozatali folyamat az egyéni tapasztalatoktól függ. Vannak, akik nagyobb kényelmet kaptak az állapotuk megosztására egy meghatározott csoporttal, mint maguknál tartva.

Navigáció a kapcsolatokon

Vannak, akik tévesen úgy vélik, hogy a HIV-fertőzés az alkalmi kontaktuson keresztül terjed, vagy hibás feltételezéseket és ítéleteket tesznek a HIV-fertőzöttek körében. Az ilyen félreértések és megítélések nehézséget okozhatnak a HIV-fertőzöttek számára. A “PLoS ONE” egy tanulmányt tett közzé 2013 augusztusában, amelyben 32 HIV-fertőzött férfi és nő jelentett reakciót családtagjairól és barátairól. Míg néhány családtag pánikba esett a saját egészségi állapotáról, a legtöbb nyugodt és támogató volt. A barátainak és a jövő partnereinek arról számoltak be, hogy elhagyták a nők és a nők egy részét, de mások megalázódtak a kapcsolatukban. Akár pozitívak vagy negatívak voltak, sokan arról számoltak be, hogy elszigetelik magukat másoktól a stigmatizálás félelme miatt.

A szükséges szolgáltatásokhoz való egyenlőtlen hozzáférés

A HIV-fertőzötteket a fogyatékossággal élő amerikaiak védik, ha egy vagy több fizikai korlátozást okoznak az állapotuk. Ez a védelem magában foglalja a foglalkoztatás megtagadását, az állami vagy helyi önkormányzati szolgáltatásokat, az iskolai felvételt vagy más állami szálláshelyeket. Sajnos a HIV-megkülönböztetés még mindig létezik. Egyes HIV-fertőzött embereket megtagadtak az orvosi és a fogorvosi szolgáltatásoktól, a következetes foglalkoztatással és a megfelelő lakhatással. A folyamatos megbélyegzés megakadályozhatja a HIV-fertőzött személy számára a szükséges orvosi és szociális szolgáltatások igénybevételét. A HIV-fertőzöttek megbélyegzése az egészségügyi ellátásban különösen elidegenítő és az egészségi állapot és a jó közérzet súlyosbodásához vezethet, jegyezzük meg a szeptemberi “BMC közegészségügyi” felülvizsgálati cikk szerzőit.

Nemzetközi utazási korlátozások

A HIV-vel kapcsolatos megbélyegzésben nincsenek korlátozások, ha van ilyen. A Nemzetközi AIDS Társaság által közzétett HIV-vel kapcsolatos utazási korlátozásokról szóló globális adatbázis szerint 2015. decemberétől mintegy 58 ország korlátozza a HIV-fertőzöttek utazását és / vagy tartózkodási helyét. Tizenhárom ország teljesen tiltja a HIV-fertőzöttek bejutását. Egyes országokban a beutazás előtt még a helyszíni HIV-vizsgálatra is szükség van. A korlátozások okai országonként különböznek, de az UNAIDS jelentése szerint a megadott okok nem megalapozottak, és felszólította a kormányokat, hogy szüntessék meg a HIV-státuszhoz kapcsolódó utazási és tartózkodási korlátozásokat.

Támogatás keresése

A HIV-vel vagy az AIDS-szel való együttélés pozitív szociális támogatás nélkül is zavaró lehet. Az ilyen betegséggel élő emberek, akik megtapasztalják a diszkriminációt, reménytelennek érezhetik magukat, tapasztalhatják a depressziót, az alacsony önbecsülést, az öngyilkossági gondolatokat vagy az értéktelenség érzéseit. Ha Ön vagy valaki, akit ismer, küzd a HIV / AIDS társadalmi hatásaival, akkor fontos segítséget kérni. Kérjen azonnali segítséget, ha gondolja magáról a károsodást. Számos ügynökség áll rendelkezésre a folyamatos támogatás érdekében. A megbízható családtagokkal, barátokkal vagy szakmai tanácsadókkal folytatott megbeszélése hasznos lehet.