A lenmagvas tea előnyei

Ha élvezheti a növényi teákat, a lenmagmag tea lehet ízletes választás. Szintén lenmagvaként is említik, a lenmagot a linnak szüretelik, és évszázadok óta a hagyományos orvoslás részét képezik. A modern kutatások azt sugallják, hogy a lenmag részei hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez, a rák megelőzéséhez és más lehetséges egészségügyi előnyökhöz. Naponta akár 50 gramm zúzott lenmag is általában egészséges ember számára biztonságosnak tekinthető, de terhesség vagy szoptatás esetén ne igyon a lenmagra. A tea reakciót okozhat a lánckészettel szemben allergiás betegekben, és enyhe emésztési zavart is okozhat. Mielőtt rendszeresen megitatja a teát, beszélje meg orvosával annak használatát, hogy eldöntsék, ez jó választás az Ön számára.

Kardiovaszkuláris előny

A lenmag és a lenmag tejében többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak tartoznak, valamint a ligandok – a biológiai aktivitással rendelkező összes vegyület – csoportjával együtt. Számos kutatás eredményei azt sugallják, hogy a lenmagban gazdag táplálék egészséges, potenciálisan segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében, esetleg az atherosclerosis és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében. Egy, a “British Journal of Nutrition” című, 2008 júniusában publikált klinikai tanulmány 55 fős csoportban nyolc hétig értékelte a linnai kivonat vagy placebó fogyasztását. A szerzők beszámoltak arról, hogy azok, akik kivonatot kaptak, 22 százalékkal csökkentették a teljes koleszterint, valamint 24 százalékkal alacsonyabb sűrűségű lipoproteint vagy “rossz” koleszterint a placebo csoporthoz képest. Ezeknek az ígéretes eredményeknek még nagyobb próbálkozásokra van szükségük megerősítésre.

Rákellenes tulajdonságok

Az omega-3 zsírsavak és a lignánok a lenmagban antioxidánsok, amelyek védik a sejteket és szöveteket a szabad gyökökből, amelyek az emésztés során keletkeznek, mikor a toxinok vagy a bőre a napfényben van. Idővel a szabad gyökök károsíthatják a sejtes DNS-t, esetleg növelve a rák és más betegségek kockázatát. A Memorial Sloan Kettering Cancer Center szakértői szerint a lenmag lassítja a prosztata, a mell és a bőrrák sejtek növekedését a kultúrában és a laboratóriumi állatokban. Számos klinikai vizsgálat arra is rámutat, hogy a lenmagban lévő összetevők segíthetnek lassítani a rák növekedését az emberben. Például egy, a “Clinical Cancer Research” 2005. májusi számában közzétett tanulmány szerint 30-40 napig a lenmagot fogyasztó emlőrákos betegek csökkentették a rákkal összefüggő markerek szintjét a placebo csoporthoz képest. Ezek a lehetséges rákellenes hatások még további vizsgálatokra szorulnak a nagy klinikai vizsgálatok során.

Csökkent vércukor

A lenmagban lévő komponensek segíthetnek lassítani vagy csökkenteni a vércukorszint emelkedését, miután eszik, ami potenciálisan csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A “British Journal of Nutrition” 2008-ban publikált tanulmány azt mutatta, hogy a lenmag kivonatát fogyasztó személyek szintén szignifikánsan csökkentették a vércukorszintet a kontroll koleszterinszintje mellett.

A menopauza tüneteinek enyhítése

Mivel egyes lenmagvegyületek a phytoestrogének, amelyek hasonló módon járulnak hozzá az ösztrogénhez, a lenmagmag tea segíthet javítani a menopauza enyhe tüneteit is. A 2002. szeptemberi “Szülészeti és nőgyógyászati” tanulmány megállapította, hogy a menopauzás nők, akik két hónapon keresztül fogyasztották a lenmaglevél-kiegészítést, olyan tünetek javulása volt, amelyek hasonlóak voltak a női hormonpótló terápia során észlelt tünetekhez képest.

Tea készítése

A lenmagolaj teljes vagy őrölt magvaként, finomra őrölt lenmagolaj és tea táskáként kapható. Teát, meredek 1 teáskanál őrölt vetőmagot, 2 evőkanál ételt vagy egy teáskannát kb. 1 csésze forrásban lévő vízben 10-15 percig laza teával vagy két-négy percig teáskanállal. Törölje a forró folyadékot, és ha szükséges, adj hozzá fahéjat vagy mézet az extra ízért.