A nátrium-fluorid előnyei és hátrányai

A fluorid olyan ásvány, amely számos vízforrásban természetesen előfordul, átlagos koncentrációja 0,1 és 10 ppm közötti, a Virginia Közösségi Főiskolái szerint. 1945 óta az Egyesült Államok önkormányzati ügynökei hozzáadják a nátrium-fluoridot a közvízhez a szóbeli egészség javítása érdekében. Míg az Amerikai Fogászati ​​Szövetség és más egészségügyi szervezetek támogatják a fluoridációt, a fluoridszinteket alaposan ellenőrizni kell, hogy elkerülhető legyen a nagy koncentrációkhoz kapcsolódó lehetséges negatív egészségügyi hatások.

Javított fogászati ​​egészség

Az American Dental Association szerint a nátrium-fluorid vízhez való hozzáadásával 20-40 százalékkal meg lehet előzni és megfordítani a fogszuvasodást. A fluorid erősíti a zománcot, és segít megelőzni a gyökércsökkenést minden korosztályban élő embereknél, de a gyermekek számára a legjelentősebb előnyöket nyújtja.

Csökkentett fogászati ​​költségek

A Virginia Közösségi Főiskolái azt becsülik, hogy minden egyes dollárért, amelyet nátrium-fluoridot adnak hozzá a vízhez, az Egyesült Államokban élő emberek 50 dollárral csökkentik a fogászati ​​kiadásokat. A Skóciai Kutatások Központja a Betegségek Ellenőrzéséről és Megelőzéséről szóló jelentésről, amely megállapította, hogy a fluorozás a gyermekek fogászati ​​költségeinek 49-54 százalékos csökkenését eredményezi. Tekintve, hogy a fogászati ​​kiadások nagyjából fele a zsebéből kifizetetlen, a CDC szerint a csökkent fogászati ​​kiadások mind az egyének, mind a társadalom egészének előnyeit jelentik.

Fluorózis potenciál

Az átlagos önkormányzat célja, hogy a Virginia közösségi kollégiuma szerint tartsa a nátrium-fluorid szintjét 1 ppm-nél vagy ennél alacsonyabb értéken. 2-13 ppm koncentrációban fluorózisnak nevezhető állapot fordulhat elő. A fluorózist barna foltok jellemzik, és a fogak felületén foltosodnak. Ez a feltétel nagyrészt esztétikai probléma, és nem befolyásolja a fogászati ​​egészséget, de kozmetikai kezelés nélkül nem változtatható meg.

A vázizmok kockázata

A magas fluorid fogyasztása olyan állapothoz vezethet, amely csontváz fluorózisnak nevezhető. A fluorid túlzottan felépülhet a test csontjaiban és környékén, hozzájárulva a fájdalomhoz, merevséghez és még a meszesedéshez is, ami befolyásolhatja a mobilitást. A skeletalis fluorózis elsősorban olyan területeken fordul elő, ahol a természetesen magas a fluorid, mint például India, a Közel-Kelet és Ázsia. Az Egyesült Államokban a csontváz fluoreszcenciájának elkerülése érdekében az önkormányzati hatóanyagoknak alaposan meg kell vizsgálniuk a vizet, hogy elkerüljék a felesleges nátrium-fluorid felszívódását olyan területekre, amelyek természetes fluorid szintjei vannak.

Egyes fluoridázó kritikusok úgy vélik, hogy a nátrium-fluorid vízhez való hozzáadása hozzájárul a meglévő pajzsmirigy állapotokhoz vagy súlyosbítja. Bár az elméletet alátámasztó bizonyítékok korlátozottak, a Fluoridkutatás Nemzetközi Társaság 2005. évi tanulmánya megállapította, hogy a nátrium-fluorid korlátozza a pajzsmirigy aktivitását laboratóriumi állatokban.

Hypothyreosis