A quadriceps izom erejének osztályozása

Az izomcsoportok erejének értékelése a fizikai vizsga fontos jellemzője. A vizsgálat e részéből gyűjtött adatok hasznosak lehetnek egy tünetegyüttes jellemzésére alkalmas állapot diagnosztizálásában, valamint a fizikai fejlődés vagy csökkenés jelzőjeként. Például egy stroke után a betegeket általában a főbb izomcsoportok gyengeségére vizsgálják, hogy meghatározzák a stroke által okozott károsodás mértékét.

A quadriceps izomcsoport szükséges a térdízület kiterjesztéséhez. Négy egyéni izomból áll, a négysebességű izomcsoport kiterjed és lenyűgöző hosszúságú, összeköti a csípő nyakát a térdcsont felső szélével. A rectus femoris a comb közepén helyezkedik el, amely felületi a másik három izomra, köztük a vastusz lateralis, a vastus medialis és a vastus intermedius. Ezek a csoportok a legkülső, belső és középső pozícióknak felelnek meg.

Annak érdekében, hogy felmérje az izom erejét, az elbíráló utasítja a beteget, hogy nyújtsa lábát egy sor erővel szemben. Amikor a vizsgálóasztal tetején ülve lógott a lábán, a legegyszerűbb erőkifejtés megköveteli, hogy a beteg kiterjeszti a lábát, hogy teljesen merőleges legyen a padlóra. Ha ez a páciens legnagyobb erőssége, akkor a quadricepsüket 3/5-es értékre kell besorolni. E vizsgálat eredményei alapján az elbíráló elbírja a lábfej hosszabbításával szembeni ellenálló képességet, vagy csökkenti a lába fizikai igényeit, amíg sikeres eredményt nem kap.

A “Klinikai neurológia” tankönyve szerint a motor erőssége mérést jelent az izomnak az erővel való szembenézés képességével kapcsolatban. A besorolási rendszer minden egyes izomcsoport esetében 0-5. A quadricepsben a teljes erő 5/5. Négy pontot kell megadni, amikor a beteg bizonyítja a vizsgázó által alkalmazott gravitáció és ellenállás ellen irányuló mozgást. Mint korábban említettük, a mozgás, amely csak gravitációs ellenállás esetén lehetséges, 3/5-nek minősül. A 2/5-ös erősség azt jelzi, hogy a páciens csak akkor nyújthatja lábát, ha az oldalán fekszik, vízszintesen az ágy felszínére, és így eltávolítja a gravitációs erőt. A 1/5-öt akkor adják meg, amikor a kontrakció nyilvánvaló, amikor tapintással vagy tapintással vizsgálják, de az izomban kevés vagy semmilyen hatásos mozgás nem látható. Végül egy nulla értéket adunk, amikor nem találunk izomösszehúzódást.

A quadriceps erősségének hivatalos vizsgálata szükségessé teheti a funkcionális teszteléssel kapcsolatos nyomon követést. Például, ha arra utasítanák a pácienst, hogy felemelkedjenek egy guggoló helyzetből, vagy alacsony karosszékből álljanak karjaik használata nélkül, mindkettő hasznos tesztek lehetnek ezeknek a fontos lábizmoknak a finom gyengeségeinek feltárására.

Anatómia és funkció

Ellenőrzés

osztályozó

További vizsgálat