A szegény táplálkozás jelei és tünetei

Az ételek tartalmaznak olyan tápanyagokat, amelyek tápláló anyagokat adnak a test anyagainak és információinak, amelyeknek jól kell működniük. Hiányzó fontos tápanyagok káros hatással lehetnek a szervezetben előforduló anyagcsere folyamatokra. Ezzel szemben túl sok ételt vagy ételt kapunk, amely a szervezetnek rossz jeleket, például feldolgozott ételeket ad, túlsúlyos és alultápláltvá teheti Önt. Ezenkívül az egészségtelen ételek magas fogyasztása növeli a betegségek – például a cukorbetegség, a szívbetegség és az ízületi gyulladás – kialakulásának kockázatát.

A szegény táplálkozás bizonyos mikroelemekben hiányosságokat okozhat, amelyek segítenek növelni immunitásukat és a macronutriensek és az energia elégtelen bevitelét. Az ilyen tápanyaghiányok kikapcsolják az immunválaszt. A károsodott immunrendszer miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki a fertőzés és a betegség, amelyek együttesen súlyosbíthatják az alultápláltság állapotát azáltal, hogy csökkentik a tápanyag-felszívódást, táplálkozási veszteséget és a test metabolizmusát.

Egy olyan táplálék étkezése, amely elmarad a létfontosságú tápanyagoktól, felboríthatja azokat a mechanizmusokat, amelyek kezelik a cukorszinteket, ami hypoglykaemiához vagy hyperglykaemiához vezet. A hypoglykaemia alacsony vércukorszintet jelent, míg a hyperglykaemia magas vércukorszintet jelent. A tápláló ételek hiánya és az étkezés elhagyása hypoglykaemiát okozhat. Hipoglikémiás tüneteket tapasztalhat, mint például a fejfájás, a túlzott izzadás, a szédülés, a depresszió, a fáradtság és a homályos látás. Másrészt túl sok étel fogyasztása hyperglykaemiát okozhat. A hiperglikémia tünetei közé tartozik a túlzott szomjúság, a magas vércukorszint, a gyakori vizelés és a magas cukorszint a vizeletben.

Az elhízás nem valami, ami éjszaka történik – lassan fejlődik a rossz táplálkozási és életmódbeli választásoktól. A Harvard School of Public Health szerint a tinédzserek és a felnőttek tanulmányai azt mutatták, hogy a gyorsételek rendszeres fogyasztása súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezet. Hasonlóképpen, a bizonyítékok azt sugallják, hogy az olyan élelmiszerek, mint a cukorral édesített italok és a finomított szemek sokszorozzák a súlygyarapodás, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. A Harvard School of Public Health azt mondja továbbá, hogy a teljes magvak, gyümölcsök és zöldségek beültetése az étrendbe segít fenntartani a stabil súlyt. Ez azért van, mert rosttartalma lassítja az emésztést és segít az éhezésnek.

Az “Indian Journal of Psychiatry” 2008. áprilisi-júniusi számában megjelent cikk szerint a mentális rendellenességek – depresszió, rögeszmés-kényszeres betegség, skizofrénia és bipoláris rendellenességek – diétája nem tartalmaz olyan kritikus tápanyagokat, mint a vitaminok, ásványi anyagok és Omega-3 zsírsavak. A tanulmány megállapítja továbbá, hogy a rossz élelmiszer-választási lehetőségek hozzájárulhatnak a depresszióhoz, amelyet a depressziós hangulat, az étvágycsökkenés és a fokozott szomorúság és szorongás jellemez. A neurotranszmitterek – az agykémiai anyagok, amelyek az egyik neuronról a másikra – például a gamma-amino-vajsavra, a noradrenalinra, a dopaminra és a szerotoninra vonatkozó információkat továbbítanak – depresszióhoz vezethetnek. A mentális betegségben szenvedők általában a közös tápanyagok hiányában szenvednek, mint például a B-vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és az omega-3 zsírsavak. Ezek a tápanyagok a neurotranszmitterek előfutárai.

Törékeny immunrendszer

A vércukor szintjei vadul ingadoznak

Nem kívánt zsír

Romlik a mentális egészség