A szénhidrátok szerkezete gatorade-ban

Ha Ön egy állóképességű sportoló, akkor a sportolók jó módja a rehidratálásnak, és egy kis energia-növeléshez. A Gatorade egy jól ismert sportital. A Gatorade-ban lévő szénhidrátok, amelyek olyan lendületet adnak neked, a cukor és a dextróz, mind egyszerű cukrok.

A cukor a No. 2 összetevő egy üveg Gatorade víz után. A cukor sokféle dolgot jelenthet a struktúrában, de a Gatorade-ben ez egy szacharóznak nevezett diszacharid, amely szintén a cukortartályban megtalálható ugyanolyan típusú cukor. A szacharóz két egyszerű cukor-molekula, glükóz és fruktóz, amelyek kémiailag kapcsolódnak a diszacharid kialakításához.

A dextróz a Gatorade harmadik összetevője, és még egyszerűbb cukor, mint a szacharóz. A dextróz egy monoszacharid – azaz egy cukoregységből áll – és egy másik név az egyszerű glükóz molekulának. A glükóz a szervezet elsődleges energiaforrása.

Míg a szervezet képes szinte pillanatnyi energiaadagot kapni a Gatorade fogyasztásakor, a szacharóznak valamilyen emésztést és anyagcserét kell végezni, mielőtt a szénhidrátok eljutnak, ahová mennének. Először is, a glükóz- és fruktózmolekulát tartalmazó kémiai kötést a vékonybélben lévő enzimszukráz bontja le, majd a glükóz és a fruktóz felszívódik. Abszorpció után a legtöbb fruktózt az italban glükózgá alakítják. Ezután a glükózt használják vagy tárolják későbbi felhasználásra, mert mivel már csak egy alegység van, a szervezetnek nem kell semmit tennie a dextrózzal. Egyszerűen felszívja, és energiára használja.

A szénhidrát, az elektrolit és a víz forrásaként a Gatorade előnyös az állóképességű sportolók számára. És míg a sportos ital kevesebb cukrot és kalóriát tartalmaz, mint egy kannában szóda, még mindig a cukor és kalória forrása. Ha több kalóriát fogyasztanak, mint amennyire szüksége van, akár egy pohár szódából, akár egy üveg Gatorade-ból, súlygyarapodáshoz vezet. Annak érdekében, hogy a Gatorade-ot is használhassuk, ellenőrizzük a súlyt, ügyeljünk arra, hogy számoljuk meg a teljes bevitellel járó kalóriákat.

A cukor szerkezete

A dextróz szerkezete

Hogyan használja a szervezet a szénhidrátot

Nézd meg ezeket a kalóriákat