A túl sok sav hatása a szervezetben

Ha túl sok sav halmozódik fel a szervezetben, orvosa diagnosztizálhatja Önt az acidózisnak nevezett állapotban. Az acidózis két fő formája: az anyagcsere-acidózis, amely akkor fordul elő, ha túl sok a szervezetben lévő sav, és a légzőszervi acidózis, ami akkor fordul elő, ha túl sok szén-dioxid van a szervezetben. Az acidózis jellemzően az ellenőrizetlen cukorbetegség, a krónikus hasmenés, valamint a légzőszervi, vese- vagy májbetegség következtében alakul ki. Ha súlyos, az acidózis hatása életveszélyes lehet.

Az acidózis kezdetben enyhe gyomorütést okozhat az érintett betegekben. Érezheti a hányingert vagy a hányást, és csökkentheti normális étvágyát. Ezek a túlzott mértékű savak a testben általában megmaradnak és súlyosságuk megnő, amíg az állapot meg nem oldódik.

A szokatlanul magas savszintek a szervezetben megakadályozhatják, hogy a létfontosságú szervek megkapják az életet fenntartó oxigént, amire szükségük van. Ennek következtében az izmok szokatlanul gyengék lehetnek, vagy lehet, hogy nincs energiája ahhoz, hogy aktív maradjon a nap folyamán. A fejfájás fájdalmai és a túlzott fáradtság megnehezíthetik az Ön számára, hogy koncentráltan maradjanak, vagy figyeljenek normális tevékenységük során. Mivel az acidózis továbbra is fennáll, az ilyen hatások gyengülhetnek és megakadályozhatják Önt abban, hogy normálisan segítség nélkül segítsenek.

Légzési nehézségek jelentkezhetnek abnormálisan magas savszintben is. Észrevehet, hogy légzési aránya gyorsabb vagy mélyebb lesz. A fokozott légzési arány szédülést vagy szédülést okozhat, és súlyosbíthatja a fejfájást. Súlyos acidózis esetén abbahagyhatja a légzést, ami végzetes egészségügyi komplikációkat okozhat.

Az acidózis korlátozhatja az agyának az oxigén mennyiségét. Anélkül, hogy elegendő oxigénellátás lenne, az agyad idegei nem tudnak normálisan sugározni a szervezetben. Következésképpen szokatlanul zavaros vagy aggódó lehet. Az acidózis ilyen hatásai megnehezíthetik a napi feladatait, és befolyásolhatják a barátaikkal, családtagjaikkal vagy kollégáikkal való kapcsolatát.

Ha észrevétlenül vagy nem kezelt állapotban marad, a szervezetben található túl sok sav jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet – amit sokknak is neveznek. A lökés mellkasi fájdalmat, szédülést, sápadt vagy kékes felületet, izzadást, gyors impulzust, sekély légzést vagy nyugtalanságot okozhat. Ha a szervezetben a savszintek krónikusan magasak maradnak, a súlyos acidózis tudatvesztést, kómát, szervi elégtelenséget vagy halált is okozhat. Sürgősségi orvosi ellátást igényel, ha az acidózis bármely hatását tapasztalja, hogy azonnali és megfelelő ellátást kapjon.

Gyomorrontás

Fejfájás, gyengeség vagy fáradtság

Légzési nehézségek

Zavar

Shock, Coma vagy Death