A vas kiegészítők étvágynövekedést okoznak?

A vas ásványi anyag, amely segít a sejtek növekedésében és differenciálódásában, és az egész szervezetben oxigént hordoz a vérben. A felnőtt férfiaknak legalább 8 milligramm vasat kell naponta, a felnőtt nők esetében ez a szám 18 milligramm. A tizenévesek és a terhes nők nagyobb igényeket támasztanak. Mivel a vas szerepe a sejtnövekedésben van, különösen fontos, hogy a gyermekek megkapják a 6 hónaposnál idősebb, 7 mg kisgyermekeseknek, 7 mg kisgyermekeknek, 10 mg kisgyermekeknek és 8 milligrammnak az idősebb gyermekeknek ajánlott 11 milligramm javasolt táplálékkiegészítést. A rossz étvágy a gyermekek vashiányának egyik tünete.

Vas hiányossági anémia gyermekeknél

A vas-hiányos anémia olyan állapot, amelyben a megfelelő vas hiánya az étrendben vörösvérsejtek, az oxigénszállítók rossz termeléséhez vezet. A gyermekek jobban veszélyeztetik az IDA-t, mert gyakori növekedésük van, és kevésbé valószínű, hogy elegendő vasat kapnak a napi étrendjükben. A fáradtság és a rossz étvágy az IDA gyermekeknél gyakori tünete. Sötét bőrük is lehet, gyors szívverés, ingerlékenység és szédülés. Az IDA egy kis időt vesz igénybe a fejlesztéshez, és a diagnózist laboratóriumi vizsgálatokkal kell megerősíteni. Vas-kiegészítők írhatók fel, ha a hiány súlyos, de orvos irányítása alatt kell őket adni, mert túl sok vas lehet mérgező.

Vas kiegészítői és étvágya

Számos kutatási projekt a vas-kiegészítők használatát vizsgálta az afrikai vashiányos gyermekek étvágyának javítása érdekében. Ezek a vizsgálatok eltérő eredményeket hoztak. A Journal of Nutrition 1994. májusi számában jelentett tanulmány kimutatta, hogy Kenyában 87 általános iskolai gyermekből álló csoport javította az étvágyat, miután megkapta a vas kiegészítőket. 2001-ben Romain A.M. Dossa és mások megjelentettek egy papírt ugyanabban a folyóiratban, amely szerint a vas kiegészítők nem befolyásolták az étvágyat 150 beninéves 18 és 30 hónapos, anémiás gyermekeknél. 2004 februárjában a Journal of Nutrition újabb tanulmányt készített a vas kiegészítésről, ezúttal pedig több mint 400 óvodás gyermeket érint Zanzibarban. Ez a tanulmány megállapította, hogy az anyák szerint a gyermekek étvágya javult.

Vas hiányossági anémia felnőtteknél

A felnőttek kevésbé valószínű, hogy az étvágytalanságot az IDA tüneteiként jelentik. A leggyakoribb korai tünetek a fáradtság, gyengeség, gyengeség, fejfájás és koncentrálhatatlanság. Ahogy a betegség előrehaladtával előfordulhat, hogy foltos körmöket, sápadt bőrt, légszomjat, fájdalmas nyelvet és szédülést vagy könnyedséget észlel, különösen akkor, amikor feláll. Ha idősebb vagy vegetáriánus vagy, ha nők vagyunk, és súlyos menstruációs folyama van, ha fekély vagy egyéb vérzési rendellenesség vagy ha problémánk van a tápanyagok elnyelésében, nagyobb valószínűséggel alakul ki az IDA.

Vas a napi étrendjében

A hús, a baromfi és a hal mindegyike a hemvas, a vasalat két típusának egyike. A nonheme vas, amely kevésbé felszívódik, szélesebb körben elérhető. Lencse, különböző bab és borsó, spenót és dúsított gabonafélék között található. Az egészséges tápláléknak meg kell adnia a különböző tápanyagok, beleértve a vasat, a javasolt táplálékkiegészítést is, de sok multivitamin-kiegészítés is tartalmaz vasat. A vas kiegészítőt csak az orvosával folytatott konzultáció után szabad elvégezni, mivel a vas feleslegének mérgezõ lehet. A terhes nők szignifikánsan nagyobb napi vas-igényt kapnak, és rendszerint prenatális vitaminokat kapnak ezen igény kielégítésére. Bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a vas-kiegészítők felvétele növeli az étvágyat, beszéljen az általános orvosával vagy egy regisztrált dietetikusával, ha ilyen aggályai vannak.