A vesehiány jelei és tünetei tizenéves korukban

A vashiány és a vérszegénység két olyan állapot, amely gyakran befolyásolja a tizenéveseket: a fáradtságot. A tizenévesek más okok miatt fáradtak lehetnek, például későn maradhatnak házi feladatok elvégzéséhez, tanulmányok elvégzéséhez, tanórán kívüli tevékenységek elvégzéséhez vagy egy munkahely és iskola irányításához, de a vashiányos anémia rosszabbá teheti a dolgokat. A vashiány jelei és tünetei finomak lehetnek, és könnyen el lehet tekinteni.

Vashiány

Vas veszteség akkor jelentkezhet, ha nagyobb a vas szükséglete. A súlyos menstruációs időszakban bekövetkező vérveszteség vasveszteséget okozhat, valamint gyakori véradás vagy étkezési érzékenység. A vas is hiányos lehet, ha nem eszel elegendő vastartalmú ételeket, vagy nem tudja elnyelni azt, amit enni. A vegetáriánusok nagyobb kockázatot jelentenek a vashiány miatt, mivel a növényi élelmiszerekből származó vas nem eléggé felszívódik, mint az állati eredetű vas.

Anémia

Az anémia tünetei elsősorban az oxigénszállítással kapcsolatosak. A vörösvértestek hemoglobint tartalmaznak, olyan fehérjét, amely oxigént szállít a tüdőből a test összes sejtjéhez. A vas a hemoglobin szerves összetevője. A vashiányos vérszegénység – az anémia leggyakoribb oka az amerikai tinédzsereknek, a KidsHealth.org szerint – a vörösvérsejtek és a hemoglobin csökkenését okozza. Mivel a hemoglobin szintje a normálérték alatt csökken, a tünetek kezdik megjelenni.

Fáradtság, Pallor, Gyors szívverés

A tizenévesek vashiányának leggyakoribb tünete a fáradtság. Az elégtelen hemoglobin miatt a rendelkezésre álló oxigén csökkenése azt jelenti, hogy a test sejtjei nem képesek metabolikus funkcióik elvégzésére. A vörösvérsejtek normális rózsaszínű színt adnak a bőrnek, így a vérszegénységű személy sápadt lehet. A szíved gyorsabb lesz, mert megpróbálja elérni a szükséges oxigénmennyiséget a testhez, felgyorsítva a keringést.

Egyéb tünetek

Még mielőtt a vérszegénység kialakulna, a vashiány befolyásolhatja a mentális funkciókat. Nehéz lesz koncentrálni, emlékezni a dolgokra vagy tanulni valami újat. Ahogy a vashiányos vérszegénység előrehalad, fáradtnak érezheti magát egész idő alatt és rövid ideig. A lépcsőfokozás vagy a mozgás jelentős erőfeszítéssé válhat, mert teste nem képes válaszolni az oxigén iránti többletkeresletre. A fejfájás egy másik tünete a vashiányos vérszegénységnek. Folyamatosan hideg lehet, gyulladt nyelv vagy fertőzésre hajlamosabb.

A tünetek, mint a fáradtság és a gyengeség, a lehetséges vasveszteséget és a keletkező vérszegénységet jelzik. A vérvizsgálatok meghatározhatják a test vasszintjét, a vörösvértestek számát és a hemoglobin szintjét. A vas hiánya étrendi változásokkal orvosolható, de szükség lehet vas-kiegészítőkre is. Mivel a vashiányt az étrenden kívül más tényezők okozhatják, a helyes diagnózis fontos. Ha kérdése vagy problémája van, forduljon egészségügyi szakemberhez.

Diagnózis és kezelés