A warfarin vagy a vérnyomás gyógyszerei során kerülni kell a grapefruit juice-t?

A gyógyszer bevétele befolyásolja, hogy a szervezet elnyeli-e a hatóanyagokat, és befolyásolja-e a gyógyszert. Míg bizonyos gyógyszereket étkezés közben kell bevenni, ügyelni kell az orvos utasításaira, hogy elkerüljék az élelmiszereket. Ha egy pohár grapefruit juice-t szeretne reggelizni, ne használjon gyümölcslevet bizonyos gyógyszerek leöblítésére, beleértve a warfarint és néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszert.

Grapefruit Juice és gyógyszerek

A grapefruit juice bizonyos gyógyszerek feloldódását és gyorsabb felszívódását okozza. A túl sok gyógyszert a szervezetben túl hamar véget érheted, így a vérnyomáscsökkentő gyógyszer túlságosan is csökkentheti a vérnyomását. Néhány gyógyszer esetében egy kevés grapefruit juice nem okozhat kárt, különösen akkor, ha a gyümölcslevet külön szedik a gyógyszeres kezeléstől. Ellenőrizze kezelőorvosával, ha rendszeresen fogyaszt a grépfrútlevet.

warfarin

A Warfarin, amelyet a Coumadin márkanév alatt forgalmaznak, vérhígító, amely segít megelőzni a vérrögöket. Bár a grapefruit juice mennyisége naponta befolyásolhatja a warfarin teljesítményét, a Stanford University Medical Center jelentése szerint 8 oz. A gyümölcslé vagy annál kevesebb naponta nem befolyásolja hátrányosan a gyógyszer teljesítményét.

Vérnyomás gyógyszerek

Néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer túl gyorsan bejut a véráramba, ha velük grapefruit juice-t iszol. Ezek közé tartoznak a nifedipin, a nikardipin, a felodipin, a nisoldipin, a nimodipin és a isradapin. Ha ilyen gyógyszereket szed, kérdezze meg kezelőorvosát, ha el kell kerülnie a grapefruit juice-t.

Egyéb szempontok

A grapefruit juice alacsony a kalóriákban és zsírokban, C-vitamint és káliumot tartalmaz, így a legtöbb étrend egészséges. Mivel sok gyógyszer nem reagál a grapefruitlé-re, ne kerülje el az ivását, hacsak orvosa ezt nem mondja meg. Ha fel kell adnia a grapefruit juice-t, helyettesítheti a narancslét, amely nem befolyásolja a gyógyszereket.