Az áfonya mellékhatásai

Magas rostban, káliumban és vitaminokban A és K, az áfonya táplálkozási ütést tartalmaz. Sajnos egyes esetekben mellékhatásai lehetnek, beleértve a gyomor-bélrendszeri zavart, a hipoglikémiát és a vérzés fokozott kockázatát, ha vényköteles gyógyszereket szed. Ha egészséges vagy, az áfonya táplálkozása a kiegyensúlyozott étrend részeként nem okozhat mellékhatásokat. Azonban, ha mögöttes egészségügyi állapota van, ellenőrizze kezelőorvosát, mielőtt hozzáadná őket a diétájához.

Salicilát érzékenység

Az áfonyák nagyon nagy mennyiségű szalicilátot tartalmaznak – az aszpirin hatóanyaga, amely számos növényben természetesen megtalálható -, amelyek szaliciláttal szemben érzékenyeknek okozhatnak mellékhatásokat. Azok, akik nem tolerálják a szalicilátokat, az áfonyák kiütést, fejfájást vagy számos emésztőrendszeri tüneteket okozhatnak, beleértve az émelygést, hányást, refluxot, puffadást, gázokat, hasmenést és székrekedést. Az áfonyalé különösen magas a szalicilátokban. Az áfonya kis mennyiségben történő fogyasztása enyhítheti a szalicilátok elfogyasztásával járó fájdalmat és kellemetlenségeket.

Vérzési kockázat

Az áfonya 29 mikrogramm K-vitamint tartalmaz egy csésze adagban, ami “közepes” vitamin-K táplálékká teszi őket. A K-vitamin számos fontos szerepet tölt be a szervezetben, beleértve a véralvadás szabályozását és a csontsűrűség fenntartását. A vényköteles vérképzőkészítőket általában arra ösztönzik, hogy napról napra megőrizzék a vérkeringetés szintjét. A K-vitaminban gazdag élelmiszerek, például az áfonya felvételének hirtelen növelése vagy csökkentése, anélkül, hogy orvosát fel kellene kérdezni, hogy változtasson a vényköteles vérhígító dózisokban, nagyobb vérzésveszélyhez vezethet.

Hypoglykaemia az áfonyagyöngyből

Ha cukorbetegségben szenvednek, az áfonyalevelek kiegészítésként veszélyes cukorszintet okozhatnak. Mindig vegye fel a kapcsolatot orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítést hozzáadna, beleértve az áfonya leveleket, és óvatosan figyelemmel kíséri a vércukorszintjét. Az áfonya, a gyümölcs fogyasztása valószínűleg biztonságos a cukorbetegek számára, és az 1 áprilisi áfonya 21 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Hozzáadása áfonya a diéta

Hacsak nem áll fenn mögöttes egészségi állapot, az áfonya valószínűleg nem okoz súlyos mellékhatásokat. Valójában, ha mérsékelten fogyasztják, az áfonya fontos szerepet játszhat a kiegyensúlyozott étrendben. A Chooseapp.gov szerint a felnőtteknek napi egy és fél fõ és két adag gyümölcsöt, például áfonyát kell célozniuk. Fontolja meg az áfonya felvételét a meleg vagy hideg reggeli gabonákhoz, vagy keverje össze egy gyors süteményt a gyors snack útközben. Az áfonyákat salátákban is dobhatod, sütheted őket desszertekbe, vagy felveheted őket levesekbe és mellékételekbe.