Az alma glikémiás indexe

Ha ételeit az élelmiszerek glikémiás indexe vagy GI alapján tervezi, friss almát adhat hozzá étkezéshez vagy snackhez anélkül, hogy a vércukorszint jelentősen megnövekedne. Az élelmiszerben lévő szénhidrátok meghatározzák, hogy ez az élelmiszer befolyásolja-e a vércukorszintjét. A szénhidráttartalmukhoz képest az almák nagy mennyiségű vizet és rostot tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy sok almát kell enni, hogy jelentősen megemelje vércukorszintjét.

A GI hozzárendel egy értéket a szénhidráttartalmú élelmiszerekhez az emberi vizsgált személyek vércukorszintjére gyakorolt ​​hatása alapján. Az olyan élelmiszerek, amelyek 100-100 fokos skálán helyezkednek el, gyorsan és jelentősen növelhetik a vércukrot. A skála alacsony szintjét mutató élelmiszerek lassabban, kevésbé jelentős hatással vannak a vércukorra. A Glycemic Index Foundation által tesztelt almák GI-értéke 28 és 44 között van. Az almafajta, a gyümölcs érettsége és egyéb tényezők befolyásolhatják a GI értékét az American Diabetes Association (ADA) szerint. Ez a gyümölcs átlagosan a GI alsó végébe esik.

Egy élelmiszer rosttartalma befolyásolhatja a GI értékét, az ADA szerint. Az egyik alma 4 g rostja magában foglalja az oldható rostokat, amelyek a vízhez adva zselékké oldódnak. Miután egy almát eszel, annak rostja egy zselatinos massza lesz, amely lelassítja szénhidrátok glükózra való átalakulását, amely cukor egy olyan formája, amelyet a szervezet energiára fordít. Az emésztés késleltetése miatt sok étel, amely magas az oldható rostokban, alacsony GI-értékkel rendelkezik, a Glycemic Index Foundation megjegyzi.

Az egyik közepes alma 25 g szénhidrátot tartalmaz az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma vagy USDA szerint. Ez a 25 g teljes szénhidrát 4 g rostot, 4 g glükózt, 4 g szacharózt és 11 g fruktózt tartalmaz. A gyümölcscukorral rendelkező élelmiszerek általában alacsony GI-értéket képviselnek, a Glycemic Index Foundation szerint. Az alma is magas a vízben, ami növeli az élelmiszer mennyiségét anélkül, hogy hozzáadná kalória tartalmát. A 182 g-os közepes alma 156 gramm vizet tartalmaz az USDA szerint. Az alma vízzel teljessé válhat, anélkül, hogy hatással lenne a vércukorra.

A glikémiás terhelés vagy a GL figyelembe veszi mind az élelmiszer szénhidráttartalmát, mind pedig a szénhidrátok azon képességét, hogy növelje vércukorszintjét. Az egyik nyers Braeburn alma GI értéke 32, a Glycemic Index Foundation szerint. Az alma 13 g szénhidrátot tartalmaz 120 g-os adagonként és alacsony 4-es GL-értéket. Az alma alacsony GL-je azt jelenti, hogy alacsony a glikémiás hatása, a Glycemic Index Foundation megjegyzi. Ha megfigyeled a vércukorszintedet, vagy megpróbálsz lefogyni, az almák töltést, tápláló mennyiséget biztosítanak, amely elégítheti ki étvágyát, miközben megőrzi vércukorszintjét.

Glikémiás hatás

Oldható szál

Szénhidrátok és víz

Glikémiás terhelés