Az izoleucin aminosavak funkciója

Az izoleucin egyike azon aminosavaknak, amelyek a fehérjék építőkövei. Az ételben lévő fehérjék és a szervezetben lévő fehérjék mindegyike változó mennyiségű izoleucint tartalmaz. A sejtjei az izoleucint használják, amelyet különböző célokra fogyaszt, beleértve a sejtek energiaellátásának segítését.

Az izoleucin szerkezete nagyon hasonló a leucin aminosavhoz. Mint minden aminosavhoz, egy karbonsavnak nevezett savas csoportot és szerkezete részeként egy amint nevezik egy bázikus csoportnak. Az identitását az oldallánc határozza meg, amely egy aminosavtól a másikig változik, és meghatározza az egyes aminosavak kémiai tulajdonságait. Az izoleucin oldalláncának CH (CH 3) CH 2CH 3 képlete van, megjegyezzük, hogy Drs. Mary Campbell és Shawn Farrell könyvében “Biochemistry”.

Az izoleucin egyik fő funkciója a proteinogenezis a szervezetben, ami azt jelenti, hogy ez egy építőelem azoknak a fehérjéknek, amelyeket a testsejtek alkotnak. Nem teheti függővé a strukturális és funkcionális fehérjék testét – beleértve az izomot alkotó fehérjét, az immunrendszer által használt antitesteket és a különféle hormonokat – izoleucin nélkül. Az izoleucin egy esszenciális aminosav, vagyis azt el kell fogyasztania – nem teheti meg más molekulákból, magyarázza Drs. Reginald Garrett és Charles Grisham könyvében “Biochemistry”.

Az izoleucin egy másik fontos felhasználása a szervezetben az energia termelése. Lebontja az izoleucint egy acetil-CoA nevű molekulának, ami ugyanaz a molekula, amit te csinálsz, amikor lebontod a cukrokat. Ezután tovább éget az acetil-CoA szén-dioxid, oxigén és nagy mennyiségű energia előállítására. Az acetil-CoA-ból is zsírt termelhet, ami azt jelenti, hogy a táplálék túlzott izoleucinja – mint más túlzott energiatartalmú tápanyagok – testzsír tároláshoz vezethet.

Isoleucint használhat még két másik molekulához: glükóz és keton testek. A glükóz vagy a vércukor általában a diétájából származó szénhidrátból származik. Ha nagyon alacsony a vércukorszintje, azonban sejtjei a glükoneogenezisnek nevezik. A zsírokból nem lehet glükóz, de aminosavakból is származhat, izoleucinból. A keton testek energiaellátó molekulák, amelyeket általában egyes szervekben, köztük a szívben is létrehoznak.

izoleucin

Proteinogenesis

Energia

Egyéb felhasználások