Cukor-dextróz és cukorbetegség

A cukorbetegség azt jelenti, hogy különös figyelmet kell fordítania a szénhidrátfelvétel monitorozására, egy olyan terv részeként, amely a vércukorszintet egészséges tartományban tartja. Olvassa el a címkéket, szabályozza az adagméreteket, és egészséges, kiegyensúlyozott étrendet fogyaszt, mind része a tervnek. Figyelembe kell venni a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Sok édesítőszer, mint például a dextróz, extra kalóriát és szénhidrátot ad az étkezéshez. Egy regisztrált dietetikusval dolgozzon azzal kapcsolatban, hogyan lehet cukorbeteg étkezési tervben mérsékelt cukorkákat bevinni.

A dextróz kereskedelmi termék, amelyet sokféle élelmiszer édesítésére használnak. Egyes édesítőszerek, például cukoralkoholok, nagyon kevés hatással vannak a vércukorra. A dextróz azonban kristályos glükóz formája – egy olyan cukorfajta, amely növeli a vércukorszintet. A glükóz egyszerű cukor néven ismert, mivel ez a legkisebb szénhidrátegység. Ez azt jelenti, hogy a glükóz könnyedén felszívódik a véráramba, ami gyors növekedést eredményez a vércukorszintben.

A gyártók dextrótot használnak különféle sült termékekben, például süteményekben, kekszekben és perecében, valamint pelyhes és sörbetben. Sütőipari termékekben, például süteménykeverékekben és fagylaltban is használják. A legtöbb dextrót az élelmiszercímkéken szerepel a kukoricakeményítőből, a Cukor Egyesület szerint. A “kukoricacukor” az összetevők címkéjén szerepelhet. A rizsbıl vagy búzából készített dextróz lehet “rizscukor” vagy “búzcukor”.

Függetlenül attól, hogy ez dextróz vagy bármely más édesítőszer, az igazán fontos a szénhidrátok teljes mennyisége egy adott étkezésben. Annak érdekében, hogy a vércukor egészséges maradjon, egy közös megközelítés az, hogy egyenletes mennyiségű szénhidrátot fogyasszon étkezés közben anélkül, hogy előre meghatározná az előre meghatározott maximális értéket. Az Amerikai Diabetes Egyesület szerint a 45-60 gramm carbs étkezéskor általában a legjobb. Ez többé-kevésbé attól függ, hogy mennyire jól szabályozott a cukorbetegséged.

Mivel a dextróz olyan édes ételekben, mint például a sült termékekben található, a mérséklés kulcsfontosságú. A legjobb, ha a tápanyag-sűrű élelmiszerekre koncentrál, és édességeket és desszerteket takarít meg az American Diabetes Association szerint. Ha édességet szeretne az étkezésbe bevonni, akkor más szénhidrátokra is csökkenthet, így 45-60 gramm / étési tartományon belül maradhat. Ha cookie-kat szeretnél az ételeidhez használni, cseréld ki egy másik szénhidrátot, például a kenyeret, hogy tartsa a teljes szénhidráttartományt. Más időpontokban, amikor édes vágyakozásra vagy gyümölcsöt vagy joghurtot gyümölcsöt használnak.

Dextróz és vércukor

Hol található

Ami tényleg számít

Édes ételek és cukorbetegség