Dózis túladagolás hatása

Ha D-vitamin-kiegészítőket szed, nézze meg az adagot, nehogy túl sokat fogyasszon. A szervezet vízben oldódó vitaminokat szünteti meg, ha többet kapsz annál, mint amennyire szüksége van, de a zsírban oldódó vitaminok felhalmozódnak a rendszeredbe. Mivel zsírban oldódik, a D-vitamin toxikus szintre is felépülhet. Amikor ez megtörténik, csontvesztést, veseköveket és meszesedést okoz a szívében vagy egyéb lágy szövetekben.

A toxicitás okai

A bõre a D-vitamint a napfény hatására termeli, de ennek a forrásnak a toxicitása soha nem következett be, a Linus Pauling Intézet szerint. A D-vitaminnal dúsított ételek, mint például a tej, a legtöbb ember számára elsődleges forrást jelentenek, mivel nagyon kevesen tartalmaznak D-vitamint természetesen. Azonban nem valószínű, hogy elegendő mennyiséget fogyaszt az élelmiszerektől a toxikus szint elérése érdekében, jegyzi meg az Étrend-kiegészítők Hivatala. A D-vitamin toxicitás elsődleges oka, amelyet D hypervitaminosisnak neveznek, rendszeresen nagy dózisokat szed.

A magas szintek hatása

A D-vitamin szabályozza az emésztés során felszívódó kalciummennyiséget, valamint azt, hogy mennyi kalcium kerül a véráramba. A magas D-vitamin szint növeli a kalciumszintet. A magas kalcium, vagy hypercalcaemia tünetei kevesebb, mint négy hét alatt jelentkezhetnek, ha naponta nagy dózisú D-vitamint szed. A korai tünetek közé tartozik a fáradtság, ingerlékenység, hányás, kiszáradás és székrekedés. Érezheti az étvágyat vagy az izomgyengeséget is. Ahogy a hiperkalcémia rosszabbodik, a szívet szabálytalanul verni lehet. Ha a betegség továbbra is kezeletlen, akkor a magas kalciumszint veseköveket és méhmestesteket okozhat a lágy szövetekben, beleértve az ereket és a szívét.

Ajánlott bevitel

Az Orvostudományi Intézet Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsa határozta meg a D vitaminnal kapcsolatos ajánlott táplálékkiegészítést vagy az RDA-t, az erőteljes, egészséges csontok fenntartásához szükséges mennyiség alapján. A férfiak és nők naponta 600 nemzetközi egységet, vagy 15 mikrogramm D-vitamint igényelnek. A D-vitamin pontos mennyisége, amely a toxikus szint eléréséhez szükséges, nem ismert a “Kalcium és D-vitamin táplálék-referencia bevitelének” megfelelően. Biztonsága érdekében soha ne használjon több mint 4000 nemzetközi egységet vagy 100 mikrogramm vitamint Naponta.

Kölcsönhatások és figyelmeztetések

A Linus Pauling Intézet szerint a vesebetegség, a hyperparathyreosis, a sarcoidosis, a tuberkulózis vagy a lymphoma kialakulásának kockázata abban áll, hogy magas a kalciumszint a hypervitaminosis D-ből. A D-vitamin-kiegészítők még rosszabbá tehetik az artériák keményedését. Számos gyógyszer metabolizmusát a D-vitamin, az over-the-counter antacidák, a vényköteles gyógyszerek, mint például a digitalis, a Lipitor és a vizes tabletták befolyásolják. Ha ezek bármelyike ​​fennáll, vagy gyógyszert szed, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt hozzáadná a napi adag D-vitamin-kiegészítőket.