Fehér cukor vs. szerves párolgott cukornád

Ha egészségesebb életmódot próbál megélni, gondolhat arra, hogy kicserélné fehér cukrot valamivel egészségesebbé. A szerves párolgott cukornád kevésbé feldolgozik, mint a fehér cukor, és úgy hangzik, mint egy jobb lehetőség. Táplálkozási szempontból a két édesítőszer nem olyan különböző. De szerves táplálékként a szerves párologtatott cukornádléc valamivel jobb választást tehet, ha mérsékelten alkalmazzák.

A fehér cukrot, amely rendszeres vagy asztali cukor néven ismert, cukorrépából vagy cukornádból készült. Hogy a tálban lévő fehér cukor cukorrépából vagy cukornádból származik-e, mindkettő szűrési folyamaton esik át, hogy elszínezze a cukrot. Amint azt a név is jelzi, a szerves párologtatott cukornád cukornádból származik. A cukornádból származó gyümölcslevet leszűrjük, szirupba bepároljuk, majd kristályosítjuk és meggyógyítjuk. Az elpárologtatott cukornád színtelen, és csekély melasz ízű.

A két édesítőszer táplálkozási összetétele nagyon hasonló. Egy teáskanál fehér cukor 16 kalóriát és 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ugyanez a szerves párologtatott nádlevél 15 kalóriát és 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Egyik édesítőszer sem jó vitamin, ásványi anyag vagy rostforrás.

Mind a fehér cukrot, mind a szerves párologtatott cukornádot hozzáadott cukroknak tekintik, mivel célja az ízlés javítása az ételek ízesítésére. Hogy a cukrot használják egy dobozból vagy gyümölcsből származik, a teste ugyanúgy használja, ahogy az amerikaiak 2010-es étrendi irányelvei szerint. Azonban, ellentétben a vitamin- és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsben található természetes cukorral, a fehércukor és a szerves párolgott cukornád nem tartalmaz tápértéket, csak kalóriát. A hozzáadott cukrok teljes bevitelének korlátozása, függetlenül attól, hogy a fehér cukor vagy a párolgott cukornád lé, segít csökkenteni a kalóriabevitelt anélkül, hogy veszélyeztetné az étrend táplálékminőségét.

Ha egy kis édesítőszert kell hozzáadnod a reggeli kávéidhoz, akkor a szerves párologtatott cukornád lehet a jobb választás. Bioélelmiszerként az elpárolgott répaszelet kevesebb peszticidet és gyógyszerrezisztens baktériumot tartalmaz. Ráadásul, ha szerves ételeket vásárol, segít a szennyezés, a vízhulladék és a talajerózió csökkentésében. A biotermékek biztonságosabbak a mezőgazdasági munkások és a kisállatok közelében élő gazdaságok számára, ahol a cukornádot termesztik.

A két cukorról

Összehasonlítva a táplálkozást

A cukor a cukor

Miért jobb a szerves?