Görögdinnye és inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amelyben a szervezet nem megfelelően használja az inzulint. A hasnyálmirigy felszabadítja a hormon inzulint a véráramba, hogy segítse az élelmiszerből származó glükóz átalakulását energiává. Mivel az izmok, a máj és a sejtek nem képesek az inzulint hatékonyan használni, a glükóz felszaporodik a véráramba. A görögdinnye magas a cukorral, és befolyásolhatja a vércukorszintet, de az egészséges táplálék része is lehet.

A glikémiás index vagy a GI a szénhidráttartalmú élelmiszereket, beleértve az italokat is, a vércukorszint befolyásolásán alapul. A szénhidráttartalmú ételeket a glikémiás indexen magasnak tekintik, ha az értéke meghaladja a 70-et. A magas glikémiás ételek gyorsan megemésztik a szervezetben, ami a vércukorszint ingadozását okozza. A magas vércukorszint és a túlzott inzulinszekréció károsíthatja a hasnyálmirigyet és 2. típusú cukorbetegséget okozhat. Az alacsony glikémiás ételek lassabban szívódnak fel, és hosszabb ideig maradnak az emésztőrendszerben. Ez a lassabb folyamat nem okoz hirtelen igényt a hasnyálmirigyre, hogy sok inzulint szabadítson fel, így a vércukor fokozatosan és szabályozottan növekszik. A kiegyensúlyozott vércukorszint csökkentheti az inzulinrezisztencia kockázatát.

A görögdinnye egy tápláló, magas glikémiás gyümölcs, amelynek GI értéke 72. A görögdinnye ugyanolyan hatással lehet a vércukorra, mint a bagelre, mert ugyanolyan GI értékű. A szénhidráttartalmú élelmiszerek GI-ja azonban nem teljes körű értékelés, és nem használható fel egyetlen mérőszámnak a vércukorszintet befolyásoló élelmiszerek meghatározására, a Wisconsin Egészség Egyetem szerint. A glikémiás terhelés figyelembe veszi a GI-t, ugyanakkor mérik a szénhidrátok minőségét és mennyiségét az élelmiszerekben. A görögdinnye magas GI, de nincs sok szénhidrát, így a görögdinnye glikémiás terhelése viszonylag alacsony. Meg kell enni sok görögdinnye, hogy nagy hatással legyen a vércukorszintre.

Az inzulinrezisztencia az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz és a zsír magas vérszintjéhez kapcsolódik. Ezek a feltételek növelhetik a 2. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Lehetséges, hogy metabolikus szindróma vagy inzulinrezisztencia-szindróma van, ha több ilyen kockázati tényező van: a férfiaknál 40 cm-nél nagyobb derékmérés vagy a nők esetében 35 hüvelyk, a vérnyomás 130/85 Hgmm felett van, és a vércukorszintet meghaladó vércukorszintet Mg dL. A koleszterinszintek is fontosak: a HDL vagy a “jó” koleszterin nem lehet 40 mg dl-nél alacsonyabb a férfiaknál, vagy 50 mg dl-nél alacsonyabb a nők esetében.

A görögdinnye 1¼ csészénye 57 kalóriát, 14 g szénhidrátot és 12 g cukrot tartalmaz. Ha aggódik amiatt, hogy a görögdinnye hatással lehet a vércukorszintjére, enni azt fehérjével, zsírral vagy alacsony glikémiás ételekkel, mint a bab vagy a zabpehely. Ez lelassítja a glükóz felszívódását a véráramba. Beszéljen egy dietetikusval az aggodalmakról, hogy fogyasztják a görögdinnye étrendjét.

Glikémiás index

Glikémiás terhelés

Okoz

Ajánlást