Kagylók és bor allergia

Ha nemrég élveztél egy tenger gyümölcshézi vacsorát, amely kagylókat tartalmazott, akkor betegedtél – valószínűleg nem volt ételmérgezés. Ha azonban allergiás a borra, akkor a szervezet nagyobb valószínűséggel reagál a bor összetevőjére, így nem “igaz” allergia. A kagylós allergiás reakció potenciálisan halálos, vagyis elkerülheti azt. Ha egy pohár bor összetevőjére adott válaszok kellemetlenné teszik, elkerülve ez lehet a legjobb stratégia is.

Reflex, nem allergia

Miután ivott egy pohár fehér bort, vörös bort vagy zinfandelt, néhányan panaszkodnak az allergiás reakciókra – szétáradott arc, fejfájás és orrfolyás. Ez nem feltétlenül igaz az allergia, Dr. Brian Vickery, a Duke Egyetem Gyermekgyógyászati ​​Allergia és Immunológiai Tanszékének oktatója szerint, az ABC Health News jelentése szerint. Maga a bor nem okoz reakciót. Ehelyett a bor egyik összetevője a tettes. N. Franklin Adkinson, a Johns Hopkins asztmás és allergiás központja, az ABC Health News idézi, a reakciót reflexként írja le. A diagnosztizált asztmás szerek különösen érzékenyek egy hozzáadott összetevőre egy üveg borszulfitban. Ez az anyag irritáló reakciót vált ki az asztmás légzőrendszerben.

Borösszetevők

A szulfit egy hozzáadott összetevője a bornak, és arra használják, hogy a bort el nem engedett ecetet képezzék. Hisztaminok is jelen vannak a borban, és úgy vélik, hogy ezek a “fő okai” a borreakcióknak: Egy palack vörösbab nagyobb valószínűséggel tartalmazza a hisztaminokat, de csak alacsony szinten. A tojásokkal szemben allergiás személyeknek azt is tudniuk kell, hogy a bort szűrés útján feldolgozzák tojásfehérrel, írja az ABC News Health honlap. A hisztaminok nem allergiák – ezek a szervezet reakciója az allergéneknek.

Kapcsolódás a szárított gyümölcs allergiához

A kén-dioxidot a 15. század óta használják a borfeldolgozásban, állítja az Egészségcentrum honlapja. A borkereskedők tipikusan égetették a kéntartalmú gyertyákat a borhordókban, mielőtt a friss borokat hozzáadják a hordókhoz, a kén-dioxid kis mennyiségű bor-élesztő természetes mellékterméke. A kén-dioxid antibakteriális tulajdonságokat tartalmaz, megállítva mind az élesztő, mind a baktériumok növekedését. Ez a vegyület megtalálható az aszalt gyümölcsökben és a kagylókban is. Tesztelje a szervezet reakcióját a szulfitokra, megnyitva egy zsák szárított sárgabarackot. Ha a mellkasa megnyújtja a zsákot, akkor reagál a borban lévő szulfitokra, írja Tyler Coleman, a “Borpolitika: Hogyan kezelik a kormányokat, a környezetvédőket, a gonoszokat és a kritikusokat?” – írja ABC Health News.

Kagylók allergia

A kagylóhéjú allergia csak bizonyos fajta kagylókra alakulhat ki – vagy akár a polip, a tintahal és a garnélarák között is lehet, írja a Mayo Clinic. Ön is reagálhat a rák és a homár. A különböző típusú kagylók különböző fehérjék, amelyek allergiás reakciókat okoznak. Ezek közé tartoznak a puhatestűek – kagylók, kagylók, fésűkagylók és osztrigák, rákfélék – rákok, rákok, homár, rákok és rákok, lábasfejűek – polip, tintahal és tintahal, csigák, csigák, karmok, pergek és abalone. , Akkor kitágulhat a csalánkiütés során, gastrointestinalis zavart okozhat, kitömött orrát, komolyabb, életveszélyes allergiás reakciót válthat ki.

Ha megette a kagylókat, észreveszelheti a tüneteket az étkezés pillanatában. Tünetei lehetnek: zihálás, nehézlégzés és orrdugulás, hasi fájdalom, émelygés, hányás és hasmenés, arc-, nyelv-, torok- és arcduzzanat, szájon belüli szédülés, szédülés vagy ájulás. Kagylók, a reakcióid életveszélyesek lehetnek. Ez a reakció, az úgynevezett anaphylaxis, zavarhatja a légzést, sürgősségi orvosi kezelést és epinefrin injekciót igényel. Sürgősségi osztály orvosának kell látnia, hogy vészhelyzeti injekció beadása után ne alakuljon ki ismétlődő reakció. Az anafilaxiás tünetek a vérnyomás, a sokk, a szédülés, az ájulás vagy a szédülés, a légúti összehúzódás, ami megnehezíti a lélegzést.

Mivel teste túl erősen reagál bizonyos anyagoknál, allergiát okoz. Ez a kagylóhéjú allergiákra is érvényes – az immunrendszer ellenanyagokat termel bizonyos kagylófehérjékhez, miután élvezte a rákos lábak, a garnélarák koktélt vagy a homárt. Bár ezúttal nem lehet észrevehető reakció, akkor előfordulhat, hogy ez a következő alkalom, amikor egy kagylóhúsból származó ételt élvez. Abban az esetben a szervezet még erőteljesebben reagál, ami a tünetek széles köréhez vezet, beleértve az anafilaxiás sokkot is.

Kerülje el a kagylókat – minden fajtát, vagy csak azt a típust, amelyre allergiás. Még a nyomelemek is nagyon betegedhetnek. Ha egy éttermet eszel, amely kagylóhalakat szolgál fel, kérdezze meg a várakozó munkatársakat, ha a kagylókat ugyanazon konyhai eszközök használatával készítik el. Olvassa el az élelmiszercímkéket, ha vásárol. Keresse meg a címkén feltüntetett jelzéseket, amelyek azt jelzik, hogy az elem kagylókat tartalmaz. Keresztszennyeződés történhet, ha olyan terméket vásárol, amely a kagyló mellett jelenik meg. Ha súlyosan allergiásak vagy, távol tartson minden olyan környezetben, ahol a mészhéjú állatokat előkészítik, feldolgozzák vagy főztek, tanácsot ad a Mayo klinikának.

Tünetek

Okoz

Megelőzés