Mazsola vagy szőlő magas vércukorszintet okoz?

A szőlő és a mazsola a cukrok glükózt és fruktózt tartalmaznak, amelyek ezen ételek édes ízét adják. A magas szénhidráttartalom azonban érintheti Önt a vércukorszintre gyakorolt ​​potenciális hatás tekintetében. Ha nem rendelkezik cukorbetegséggel vagy cukorbetegséggel, akkor a szőlő és a mazsola jellemzően nincs hatással a vércukorra. A cukorbetegség vagy a cukorbetegség károsodott glükóz toleranciájával kapcsolatban fennáll annak a lehetősége, hogy a szőlő vagy a mazsola sokféle tényezőtől függően magas vércukorszintet okozhat.

A glikémiás index egy olyan mérőeszköz, melynek célja az egyes élelmiszerek vércukorszintjére gyakorolt ​​hatásának mennyiségi meghatározása. Minél magasabb a glikémiás index értéke egy adott táplálék számára, annál valószínűbb, hogy növeli a vércukorszintjét. A Sydney-i Egyetem adatbázisa alacsony-közepes glikémiás indexű szőlőt, a mazsolák közepes glikémiás indexet mutatnak. A szőlő és a mazsola magas cukortartalma ellenére a rost ebben a gyümölcsben lassítja az emésztést és a tápanyag felszívódását, ami a vércukorra gyakorolt ​​hatást rontja.

A fogyasztott szénhidrátok teljes mennyisége egy másik fontos tényező annak meghatározásában, hogy a mazsola vagy a szőlő növeli-e a vércukorszintjét. Egy csésze Thompson mag nélküli szőlő 27,3 g szénhidrátot tartalmaz, egy csésze több fürtös Concord szőlőt tartalmaz 15,8 g. A mazsolák kivételesen nagy koncentrációban tartalmaznak szénhidrátokat, 114,8 g / csésze. Ha egy csésze mazsolát eszel, a magas vércukorválasz valószínűsége nagyobb, mint ha egy csésze szőlőt ettél, mert a szénhidrát terhelése megnégyszereződött.

A táplálkozástudományi tudósok kifejlesztették a glikémiás terhelést, ami az élelmiszerek vércukorszint-növelő képességének mértéke, amely figyelembe veszi a glikémiás indexet és a kiszabandó szénhidrátterhelést. Minél magasabb a glikémiás terhelés, annál valószínűbb, hogy a vércukorszint növekedése az adott táplálék fogyasztása miatt emelkedik. A szőlőnek alacsony-közepes glikémiás terhelhetősége van, a mazsolának magas a minősítése.

Ha jó vércukorszint-szabályozása van, akkor nem valószínű, hogy a szőlő vagy a mazsola adagja tükrözi a glükózszintet. Alacsony vércukorszint-szabályozás esetén bármely jelentős szénhidrátfelvétel abnormális glükózszintet okozhat. Ebben az esetben a probléma nem annyira az élelmiszer, mint az alapbetegség rossz ellenőrzése. Kezelőorvosa együttműködik Önnel, hogy módosítsa a cukorbetegség vagy cukorbetegség kezelési tervét, ha a vércukorszintje instabil.

A fehérje vagy a zsírok, valamint a mazsolák vagy a szőlő fogyasztása lassítja az emésztést, és csökkenti a vércukorszint abnormális növekedésének valószínűségét. A vegyes diófélék és mazsolák kis adagja például kevésbé valószínű, hogy növeli vércukorszintjét, mint a mazsolát. Egy szelet sajt egy szőlővel, hasonló hatással van – és mesés mesék.

Glikémiás index

Szénhidrátterhelés

Glikémiás terhelés

Korábban létező vércukorszint-szabályozás

Companion Foods