Mi a fő célja a szénhidrátok eszik?

Az elmúlt években a szénhidrátokat a tömeggyarapodás közös elkövetőjeként célozták meg. A kritika maszkolja a szükséges funkciókat a szervezetben a szénhidrátok. A szénhidrátokat lényeges szerkezeti komponensként definiálják, amely szénből, hidrogénből és oxigénből áll. A fő funkciók A szénhidrátok a szervezetben szerepet játszanak az energiaellátásban, a fehérje- és zsímetabolizmusban, az üzemanyagtartalékban és a központi idegrendszer megfelelő működésében.

A szénhidrátok az energia elsődleges forrása a szervezetben. Könnyen megemészthetők és könnyen hozzáférhető energiát biztosítanak, amelyre nemcsak fizikai aktivitásra van szükség, hanem mindenféle celluláris és anyagcsere folyamatok táplálására. A fehérje lehet energiaforrás, de ez nem a szervezet preferált forrása. A zsír üzemanyagként működik, de kis mennyiségben szükséges, és elsősorban az esszenciális zsírsavakkal jár együtt.

A test elsődleges energiaforrásaként a szénhidrátok szerepet játszanak a zsír- és fehérje-anyagcserében. Ha elegendő mennyiségű szénhidrát van a szervezet általános szükségleteinek kielégítésére, akkor nem kell fehérjét és zsírt használni az energia számára. A fehérje elsősorban a szövetek növekedését és javítását szolgálja. A zsírt nem kell több energia ellátásához, mint eredetileg. Ez azért fontos, mert a zsírok túlzott lebomlása a ketonok termelését okozza, ami ketózisnak nevezett állapothoz vezet. A ketosis a húgysav magas szintjét okozza a vérben és vesebetegséghez, köszvényhez és szívbetegséghez kapcsolódik.

A szénhidrátot glikogén formájában tárolják az izmokban és a májban, és energiaszükségleteket szolgáltatnak. Ezek a tartalékok biztosítják a szervezet összes folyamatához szükséges tápanyagot, ha az étkezési szénhidrát alacsony. Mindazonáltal a glikogén tartalékokban elegendő energia van ahhoz, hogy fél napig biztosítsa a testet. A normális vércukorszint fenntartásához és a zsír és a fehérje lebomlásának megakadályozásához a nap folyamán rendszeresen fogyasztania kell a szénhidrátokat.

A szénhidrát állandó fogyasztása létfontosságú a központi idegrendszer vagy a központi idegrendszer megfelelő működéséhez. Az agy a CNS központja, és csak szénhidrátokat használ fel az üzemanyag számára. Az agynak azonban nincs tárolt szénhidrát-ellátása, és kizárólag a vér glükózellátásától függ.

Energiaellátás

A fehérje és a zsír anyagcseréjének szabályozása

Üzemanyagtartalék

Központi idegrendszer funkció