Mi az 1-es és 1-es kosárlabda?

A kosárlabda hibái gyakran küldenek a rossz játékosnak a szabad dobási vonalat a szabad dobások lövéséért. Ha egy játékos lelövés közben lelövik és a lövés sikertelen, két szabad dobást kap. Azonban egy játékosnak nem kell lőni ahhoz, hogy elmenjen a szabad dobóvonalra. A nem lőfegyverző játékosok egy szabad dobást kapnak, miután az ellenfél csapata számos szabálytalanságot követett el. Ha az első szabad dobás, ő kap egy másik – a “1-és-1”. A nemzetközi kosárlabda 1-es és 1-es szabad dobást ítél meg a negyedéves szabálytalanságok alapján, míg az egyetem és a középiskola 1-es és 1-esek a félbeszakadások számán alapulnak.

Nemzetközi szinten, amikor a játékvezető a védekező csapatnak nem lövő szabálytalanságot hív fel, és a csapat öt hibát követett el a negyedben, az elkövetett játékos egy szabad dobást kapott. Ha eltalálja a lövést, akkor egy újabb szabad dobást kap. Ha hiányzik neki, akkor a labda eljut a csapathoz, amely eltalálja a kosárlabdát.

A kosárlabdázási játék két 20 perces felét tartalmaz. Ha egy csapat hét hibát követett el egy félben, az ellenfél 1 és 1 szabadrúgást kap. Az ellenfél tizedik hibája után a csapat két szabadlövést kap.

A profi kosárlabdában a csapatok bónusz helyzetbe kerülnek, ha az ellenfél csapata negyven hibát követ el. Az NBA-ban azonban nincs 1-es és 1-es szabály. Az ötödik szabálytalanság után a játékosok két szabadlövést kapnak. Ha a játékos elszalasztja az első szabad dobást, akkor is kapja a másodikat.

A középiskolai kosárlabdában a csapatok belépnek a bónusz helyzetbe, miután az ellenfél csapata fél év alatt elkövette a hetedik hibáját. Ez ugyanaz, mint a főiskolai kosárlabda, de a középiskolai kosárlabda csapatok négy 8 perces negyedet játszanak, nem két 20 perces felét. Miután egy középiskolai csapat fél héten elkövetett hét személyi hibát követett el, az ellenfél egy szabad dobást hajt végre és a bónuszt megkapja, ha az első lövés jó. Ha 10 hibát követ el, az ellenfél kap két szabad dobást.

Nemzetközi kosárlabda

Főiskolai kosárlabda

Szakmai kosárlabda

Középiskolai kosárlabda