Mi az aerob légzés célja?

Ha ezt olvasod, azért van, mert a tested megfelelő energiát szolgáltat az agyadnak, és ezeket a betűkombinációkat szavakként értelmezheti. Az a folyamat, amellyel az agyad energiát kap, aerob légzésnek nevezik. Az agyad és a szíved szükséged lesz aerob légzésre, hogy életben maradhasson.

Aerobic

Aerobik jelentése “oxigénnel”. Az aerob légzés folyamata akkor alakul ki, ha megfelelő oxigén áll rendelkezésre. Napi rendszerességgel ez a rendszer energiáit a sejtjeihez szállítja. A tested lebontja a zsírt és a cukrot, amit egy adenozin-trifoszfátnak vagy ATP-nek neveznek.

ATP

Az ATP átkerül a sejtjeibe, hogy energiát biztosítson. A szervezet minden sejtje ATP-t használ. Egyes sejtek több ATP-t tárolhatnak, mint mások. Például az izomsejtek elegendő tárolóval rendelkeznek ahhoz, hogy energiát nyújthassanak, így mozogni tudnak, a szervezet aerob légzést alkalmaz, hogy folyamatosan termeljen ATP-t, hogy izmai ne fáradjanak.

Szív és agy

Az izomsejtektől eltérően a szív és az agy sejtjei nem rendelkeznek megfelelő tárhelyekkel. A szívednek mindig oxigént kell kapnia, hogy celláit energiával töltse. Ez megerősödött, amikor azt mondják, hogy az első dolog, amit a CPR-ben kell végrehajtani, amikor valaki szívverése megáll, az oxigénnel töltött vér áramlása azáltal, hogy belélegzik egy személybe, és szivattyúzza a szívét. Az aerob légzés éjjel-nappal dolgozik, hogy életben maradhasson.

Gyakorlat

Ha gyakorol, az ATP-t gyorsabban kell a cellákba szállítani. Az edzés során az aerob légzés az Ön számára kering az oxigént és energiát szállít a sejtjeibe. Ez a folyamat 30-60 percet tesz lehetővé. Ha az energia nem volt a sejtekben, akkor nem lenne képes folytatni.

enzimek

A szervezet különböző enzimeket használ különböző gyakorlati szinten az ATP előállításához. Ha alacsony intenzitású testmozgást, például gyaloglást gyakorol, a szervezet elsősorban az ATP-termelésben zsírtalanító enzimeket használ. A szénhidrát-metabolizáló enzimek szintén működnek, de hozzájárulása növekszik, ahogy a mozgás intenzitása nő.