Mi okozza az élelmiszer elrontását és mi akadályozza meg az étel elkényeztetését?

Az élelmiszer-megrongálódás gyors és elkerülhetetlen folyamat, ha nem tesz megfelelő megelőző intézkedéseket. Mikroszkópikus szervezetek ünnepelnek olyan élelmiszerekről, amelyeket Ön felügyelet nélkül hagy. Számos hagyományos és modern technika lehetővé teszi a hosszú távú élelmiszer-megőrzést. Bár semmi sem képes örökre megőrizni az ételeket, ezek a technikák lehetőséget nyújtanak arra, hogy az élelmiszereket túlságosan elhagyják a termelésük idején.

baktériumok

A mikroszkopikus baktériumok elrontják az élelmiszereket. Ezek az apró mikroorganizmusok, úgynevezett romboló baktériumok, fogyasztanak védtelen ételeket és hulladékot termelnek. Amíg a táplálkozás és a víz jelen vannak, a baktériumok sokszorosodni fognak, néha gyorsan. A bakteriális hulladék a rossz szag és a megromlott élelmiszer rothadt megjelenése okozza. Meglepő módon a rothadt étel nem feltétlenül okoz betegséget, ha fogyasztják. Ehelyett más baktériumfajok, amelyeket patogén baktériumoknak neveznek, az olyan élelmiszerekkel kapcsolatos betegségek, mint a szalmonella és az E. coli. Lehetőség van arra, hogy az élelmiszerek biztonságban legyenek és szagaik legyenek, de még mindig tartalmaznak veszélyes patogén baktériumokat.

Helytelen tárolás

A nem megfelelő élelmiszer-tárolás a károkozás egyik vezető oka. Ha a ház meleg és nedves, a szabadban maradt gyümölcsök és zöldségek gyorsan elrontódnak. A hűtőszekrény hőmérséklete meghaladja a 40 F-ot, ami lehetővé teszi a törmelék baktériumok növekedését. Az élelmiszereket külön kell tárolni szorosan lezárt tartályokban. Jelöljön ki egy fiókot húst, egy sajtot és egy zöldséget. Ellenőrizze a hűtőszekrény ételeit minden nap. Ha az egyik élelmiszer elkezd elrontani, azonnal távolítsa el. A romló baktériumok elterjedhetnek a rossz élelmiszerektől, és szennyezik minden mást.

Hűtés és fagyasztás

A 40 F alatti hűtők megakadályozzák a patogén baktériumok szabad növekedését. Azonban a hűtőszekrények általában nem elég hideg ahhoz, hogy megállítsák a bakteriális növekedést. Ellenőrizze az élelmiszereket a károsodás jeleire, különösen a húsokra. A fagyasztók ideálisak a hosszú távú tároláshoz. A fagyasztóban lévő élelmiszerek megfelelő tárolásához vegye ki a lehető legtöbb levegőt a tartályból. Győződjön meg róla, hogy a hőmérséklet 0 ° C vagy alatt van. Ha áramkimaradás tapasztalható, zárja le a hűtő- és fagyasztó ajtókat. A külső hőmérő lehetővé teszi, hogy az ajtók kinyitása nélkül tartsa a fülön a hűtő- vagy fagyasztó hőmérsékletét.

Kiszáradás

A baktériumoknak nedvességre, oxigénre és megfelelő hőmérsékleti tartományra van szükségük ahhoz, hogy szaporodjanak. A kiszáradás az a folyamat, amely eltávolítja a nedvességet az élelmiszerektől, ezáltal lassítja vagy megakadályozza a káros baktériumok növekedését. Az élelmiszer megfelelő vízmentesítése érdekében alacsony páratartalom és hőforrás szükséges. A hagyományos sütõkészletet nyitott ajtóval vagy egy tényleges ételhűtővel melegítheti. Az ételt kb. 140 ° C-ra kell melegíteni. Száraz, keringtető levegő segít a nedvességnek az élelmiszertől való eltávolításához. A kiszáradás megkönnyíti, kisebb és könnyebbé teszi az élelmiszereket a tároláshoz és szállításhoz.

Magas savas ételeket tarthat fenn hagyományos konzervgyártással. Az alma, a bogyósgyümölcs, az őszibarack és a paradicsom csak néhány étel, amely biztonságosan konzerválható. A forró víz megöli a romboló baktériumokat, és vákuumtömítést hoz létre a jar fedél körül. A konzervételeket legalább egy ideig meg kell főzni, hogy minden baktérium elpusztuljon. A botulizmus, a halálos bakteriális toxin gyorsan növekszik a nem megfelelően feldolgozott konzerv tárgyakban. A Virginia Cooperative Extension Office javasolja zárt edényt, amely forró edényekkel és fedéllel forral.

Canning