Mi történik a kardiovaszkuláris rendszerrel a gyakorlat során?

Évszázadokon keresztül a vér elterjedése mágikusabbnak tűnt, mint a tudomány, 1628-ig, amikor William Harvey leírta a “De Motu Cordis” című munkájában a gravitációval szembeni mechanizmust. A szív-és érrendszeri rendszer szivattyúk és fontos oxigént és tápanyagokat szállít az egész testébe. Valószínűleg kétszer nem gondolsz a szív- és érrendszerre, amikor jól működik, de nem hagyhatja figyelmen kívül, ha nem tud lépést tartani a stressz igényeivel.

A szív, az artériák, az arteriolák, a hajszálerek és a vénák a szív-érrendszeredet alkotják. A rendszer szivattyúja a szív, egy izomzat, amely szabályozott ritmusban megszáll és relaxál. A hormonok, például az epinefrin és a noradrenalin által kiváltott be- és kikapcsolási jelek sorozata megőrzi szívveréseit. A szívből kiszivattyúzott vér oxigént és tápanyagot visz át az izmokba és a szervekbe, és elveszi tőlük a széndioxidot és a hulladékot. A szívednek bal és jobb oldala van, mindegyiknek felső és alsó kamrája van. Vér lép be a felső kamrákba, majd az alsó kamrák vért vértek ki. A szelepek megakadályozzák, hogy a vér visszaforduljon, amikor a szíved beleegyezik, majd ellazul.

Az aerob testmozgás, mint például a futás vagy az úszás növeli az izmok oxigén- és tápanyagigényét. A mélyebb lélegzést és az impulzusod emelkedik, amikor mérsékelt vagy intenzív aerob gyakorlásra indulsz. Ha nincs alakja, akkor a szív-és érrendszer nem tud gyorsan alkalmazkodni a megnövekedett erőfeszítéshez és könnyen gumira. Rendszeres testmozgással azonban a szív- és érrendszerünk fejlődik és alkalmazkodik.

A mérsékelt és intenzív testmozgás során a pulzusszám növekszik, és a szíved több vérrel szivattyúz. Ennek eredményeként emelkedik a szisztolés vérnyomása, és nő a vér mennyisége. A szisztolés nyomás számszerűsíti a vérnyomást az edény falai mentén, miközben a szíved megegyezik. Egészséges fiatal sportolók esetén a diasztolés nyomás, vagy az aktív szívverés során mért vérnyomás ténylegesen csökken, mert a kapillárisok és az erek kissé lazítanak és kissé fellazulnak a testmozgás során. A kardiovaszkuláris rendszer rövid távú változásai pihentető állapotba térnek vissza pihenéskor. A testmozgás hosszú távú előnyei közé tartozik az alsó pihenő pulzusszám és a vérnyomás, jobb szélső keringés, az új kapillárisok kialakulása és a nyugalmi pulzus gyors helyreállítása erőteljes erőfeszítés után.

Bizonyos körülmények akadályozzák a szív- és érrendszerünk alkalmazkodási képességét a testmozgás igényeihez. A krónikus, ellenőrizetlen vérnyomás károsítja az edényeket, és a plakkban feltöltött artériákhoz vezet. A csatlakoztatott vérerek korlátozzák a rendelkezésre álló véráramlást, és ennek következtében az izmok nem kapnak megfelelő vérellátást és görcsöket. Súlyos problémák jelentkeznek, amikor a szívkoszorúér-szűkületek szűkek és fájdalmat érez. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha mellkasi fájdalmat vagy nyomást tapasztal, amikor gyakorol.

Funkció

Aerob testmozgás

Válasz

Problémák