Miért van túl sok foszfor az étrendben rossz neked?

Az ajánlott napi 700 milligrammos foszfor segít létrehozni az erős csontokat és DNS-eket, és megtartja a vesét, az izmokat, a szívet és az idegeket megfelelően. Lehetséges azonban, hogy túlságosan jó dologról van szó, a beviteli értékek meghaladják a 4000 milligramm megengedett felső beviteli szintjét, ami potenciálisan káros hatásokat okozhat. A krónikus vesebetegségben szenvedő betegeknek különös figyelmet kell fordítaniuk a foszforbevitelükre, hiszen túl sok foszforot fogyasztanak a táplálékban, növeli a vesék stresszét.

A túl sok foszfor fogyasztása befolyásolhatja a szervezetben a foszfor és a kalcium egyensúlyát, a 2007 májusában közzétett “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” című tanulmány szerint. Ha túl sok foszfor kerül forgalomba a vérben, akkor Kombinálódnak a kalciummal és a szövetekben a szövetekben és az izmokban megkeményednek vagy meszesednek. Ez a meszesedés károsíthatja a vesét vagy más szerveket és zavarhatja a funkciókat. Ez azonban általában csak veseelégtelenségben szenvedő emberekben fordul elő, azokban, akiknek nehézségei vannak a kalciumszint szabályozásában, vagy olyan betegekben, akiknek hypoparathyreosisnak nevezett állapotuk van, és ez akkor következik be, amikor a szervezet nem elégíti ki a mellékpajzsmirigy hormont.

A magas foszfortartalmú étrend szintén növelheti szívbetegség kockázatát, a 2009 júliusi “Journal of American Society of Nephrology” című tanulmány szerint. A túlzott foszfor befolyásolhatja az Ön endoteliális sejtjeinek működését És növeli az artériák keményedésének kockázatát, vagy az ateroszklerózist, ami az egyik legfontosabb kockázati tényezője a szívbetegségeknek.

Az “American Journal of Clinical Nutrition” című, 2013 júliusában közzétett cikk szerint a tipikus amerikai étrend foszfor mennyisége növekszik, mivel számos feldolgozott élelmiszer és szóda foszfortartalmú adalékanyagokkal készül. Ha több foszfort fogyaszt, mint a kalcium, a szervezetnek szüksége lehet a kalcium kivonására a csontjaiból, hogy megőrizze a két tápanyag megfelelő egyensúlyát a vérben. Ez a csontsűrűség csökkenéséhez vezethet, növelve a csontritkulás kockázatát.

A foszfor kölcsönhatásba léphet az Ön által szedett gyógyszerekkel, ezért vegye fel a kapcsolatot orvosával, mielőtt foszfor-kiegészítőket szed, vagy jelentősen növelné az étkezési foszfor bevitelét. Ha például mindkét foszfor-kiegészítést és kálium-megtakarító diuretikumot szed, növeli a veszélyesen magas káliumszintet, ami kóros szívverést okozhat.

Szöveti kalcifikáció

Fokozott szívbetegség kockázat

Csökkent csontsűrűség

Gyógyszerkölcsönhatások