Mikor ismerik fel az újszülöttek a szüleik hangjait?

Ha úgy gondolod, hogy a magzatod válaszol, amikor beszélsz vele, igazad van. A csecsemők ismerik az ismerős hangokat még a születésük előtt, különösen az anya hangján. Miután a kisbabája megszületett, fejét fordítja feléje, amikor beszélsz, felismeri a hangodat. Megkönnyítheti, hogy ismerkedjen meg azzal, hogy gyakran beszél vele, még mielőtt belépne ebbe a világba.

Magzati hallás

A fülnek terhesség alatt időbe telik az ideje. A fül belső és középső részei, amelyek nélkülözhetetlenek a hallásra, a terhesség ötödik hónapjában alakulnak ki, a Penn Medicine szerint. A terhesség 25-29 hetes korában a baba a külső világ hangjait hallja és következetesen reagál rájuk, magyarázza az Amerikai Audiológiai Akadémia.

Felismeri anya

A baba leginkább a hangját hallja, mert fizikailag a legközelebb áll. Nem csak a környezeti hangot hallja a hangodat, hanem belülről is megtapasztalja énekhangjaid rezgéseit. A “Pszichológiai tudomány” 2003. májusi számában közzétett kanadai tanulmány szerint a magzati szívfrekvencia emelkedett a magzat saját anyja hangjára adott válaszként, és csökkent, amikor a magzat hallott egy másik anya hangját. Ez a hatás úgy tűnik, hogy növekszik, ahogy az esedékesség időpontja közelebb kerül, egy újabb kanadai tanulmányt találtak a “Developmental Science” márciusi 2011-es számában. Ebben a tanulmányban a magzat 46 százaléka reagált az anyukájára 32-34 héten, 83 százalékra emelkedve.

Apa felismerése

Mivel zajos az anyaméhben, és mivel a külső hangokat nem hallják, és a belső hangokat sem, nincs bizonyíték arra, hogy a csecsemők felismerik apa hangját. Kevés tanulmány tesztelte a baba preferenciáját a saját apja hangján más férfi hangok fölött. A “Developmental Psychobiology” című 1999-es Virginia Tech tanulmány megállapította, hogy a 4 hónapos csecsemők nem mutatták kedvüket apja hangja felett más férfi hangok felett, de felismerték azokat a hangokat, amelyeket korábban hallottak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a csecsemőkben biológiai különbség van az anyai és az apai felismerésben.

Beszélgetés a babáddal

Beszélgetés a gyermekével, gyakran alacsony, nyugodt hangon segít megismerni, hogy ki vagy születése előtt. A baba elismeri és bemutatja az anyanyelvével kapcsolatos beszédmintákat és magánhangzásokat a születése idején, egy kanadai tanulmány szerint, amely a Pszichológiai Tudomány 2010. márciusi számában jelent meg. A baba még felismeri azokat a történeteket is, amelyeket a születés utáni terhesség alatt olvasott neki, javasolja egy tanulmányt, amelyet Anthony DeCasper végzett a South Carolina Egyetemen.