Mikor kell a sportolók enni mézet?

A méz édes és vastag, folyékony mézelő méhek termelnek virágnektártól. A test könnyedén elnyeli a mézet. A méz körülbelül 70-80 százalékos cukrot tartalmaz. A maradék víz, ásványi anyagok és fehérje, savak és egyéb anyagok nyomai. A mézet természetes édesítőszerként használják, és az ősi egyiptomiak óta gyógyászati ​​segédeszköz. A mézet a sportteljesítmény növelésére is használják.

A méz egy magas szénhidráttartalmú étel. Egy evőkanál 60 kalóriát és 17 g szénhidrátot tartalmaz, amelyekből 16 g cukrokból származik. A méz nem tartalmaz zsírt vagy fehérjet, és nem tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat.

A szénhidrátok fogyasztása a terhelés előtt és alatt javíthatja teljesítményét. A gyakorlást megelőzően ezeknek a szénhidrátoknak snack formájában kell lenniük, sportolás közben pedig sportolás közben. Az edzés után a fehérjét és a szénhidrátokat két órán belül el kell fogyasztani. Nem minden szénhidrát sikerrel szolgál erre a célra. Ez azért van így, mert a különböző típusúak eltérő hatást gyakorolnak a szénhidrátok izomzatba juttatására és különböző hormonális válaszok kiváltására, a 2002. februári “Erő és Kondícionáló Napló” szerint.

Sok sportoló választja a sport géleket, hogy kielégítse szénhidrát igényeit a gyakorlat előtt és alatt. Azonban a méz ugyanolyan hatékony lehet. A placebóval összehasonlítva a sportzselék és a méz segített a sportolóknak, hogy általában gyorsabban végezzenek az idő próbáiban. Ezenkívül a sport-géleket vagy mézet fogyasztó sportolók a “Journal of Strength and Conditioning Research” márciusi 2004-es számában egy dupla vak randomizált ellenőrzött kísérlet szerint képesek több energiát generálni az utolsó terhelés során.

Az erőteljes tevékenység előtt, például a kerékpározásnál, a mézet előnyben részesítheti a teljesítmény, és gazdaságosabb lehet, mint a sportzselék. Azok a kerékpárosok, akik egy verseny előtt 15 g mézet fogyasztanak, és 10 mérföldenként, jobb időben próbálkoznak, mint a rendszeres sportláncokat fogyasztó kerékpárosok. Ezenkívül mindkét csoportnak megnövekedett ereje és magasabb nyugalmi pulzusszáma van, mint a placebos szedést végző cyclists, a “Strength and Conditioning Journal” 2002. februári számában.

Tápanyag-információ

sportolók

Kutatás

Kerékpározás