Milyen élelmiszereket kell kerülni az aldactone bevétele során?

Ha magas a vérnyomása, tudod, hogy korlátozni kell a nátrium bevitelét, hogy javuljon a számod. De előfordulhat, hogy nem tudja, hogy bizonyos gyógyszereket el kell kerülnie, amikor gyógyszert szed, hogy ellenőrizze a vérnyomását. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével az esetleges új gyógyszereket és lehetséges kölcsönhatásait más gyógyszerekkel és élelmiszerekkel kapcsolatban. Ha az Aldactone-t szedik, kerülje az erős káliumtartalmú ételeket.

aldactone

Az Aldactone, amelyet általánosan spironolakton néven ismerünk, a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszer. Az aldoszteron hormon emelkedett vérszintjének, a vesebetegség vagy a pangásos szívelégtelenség által okozott folyadékretenció, valamint az alacsony vér káliumszintjének kezelésére is alkalmazzák. Az Aldactone nem gyógyítja meg a magas vérnyomást, és azt naponta kell bevenni a hatékonyság érdekében. Ha az Aldactone-t szívelégtelenségben szedik, az orvosnak alaposan ellenőriznie kell a vér káliumszintjét.

Kálium és Aldactone

Az Aldactone egy káliummegtakarító vízhajtó, és megakadályozza, hogy a szervezet túl sok nátriumot tartson fenn, miközben megnöveli a káliumszintet. Azonban a normálnál magasabb káliumszintek, mint hyperkalemia, veszélyesek. A hyperkalemia szabálytalan szívverést, hányingert vagy lassú vagy hiányzó impulzust okozhat. Súlyos esetekben szívrohamot is okozhat. Mivel ez kálium-megtakarító gyógyszer, kerülje az ételeket, amelyek káliummal magasak, amikor az Aldactone-t szedik a hyperkalemia megelőzésére.

Kálium és diéta

A kálium a folyadék és az elektrolit egyensúlyához nélkülözhetetlen tápanyag. Számos élelmiszerben megtalálható, többek között tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek, hús, diófélék és magvak. Azonban a gyümölcsök és zöldségek a kálium elsődleges forrása az étrendben, és a legmagasabb mennyiséget tartalmazzák. A legtöbb felnőttnek napi körülbelül 2000 mg káliumra van szüksége a normális testfunkciók fenntartásához. Forduljon orvosához az egyedi számok meghatározásához.

Magas kálium élelmiszerek

A magas kálium gyümölcsöket az Aldactone bevétele során kerülni kell: papaya, sárgadinnye, gyümölcslé, mézharmonika, banán, mazsola, mangó, kivi, narancs és narancslé. A magas káliumtartalmú zöldségek közé tartoznak a paradicsom, a paradicsomlé, a fehér és az édesburgonya, a spárga, a sütőtök és a kelbimbó. Kerülje a só helyettesítőket is, amelyek nátrium-klorid és alacsony nátrium tejtermékek helyett kálium-kloridot használnak.

Az Aldactone szedése mellett a magas káliumtartalmú élelmiszerek mellett kerülje az alkoholt. Az alkoholfogyasztás növelheti a gyógyszerhez kapcsolódó mellékhatásokat, beleértve az zsibbadást, az izomfájdalmat, az egyenetlen szívverést, az álmosságot, a sekély lélegzetet és a gyomorpanaszokat.

Alkohol