Milyen előnyökkel jár a gyömbér, a kurkuma és a fokhagyma lé?

A gyömbér a trópusi Ázsia gyógynövénye. Sok egészséges tulajdonsága van, beleértve a rák megelőzését is. A kurkuma népszerű indiai fűszer. A vizsgálatot a lehetséges rákellenes tulajdonságai alapján tanulmányozták. A fokhagyma a hagymás család egy durva évelő növénye. Számos kultúrában ez évezredek óta gyógyszerként használják. A gyömbér, a kurkuma és a fokhagyma a gyümölcslé és kiegészítők piacán kerülnek értékesítésre. Ha ezeket a gyógynövényeket szeretné használni, először konzultáljon orvosával.

A gyömbérben jelen lévő néhány csípős alkotórész rákmegelőző hatást fejt ki a kísérleti karcinogenezisben. W. Tuntiwechapikul és Thaiföldi Chiang Mai Egyetem munkatársai azt találták, hogy a gyömbérből izolált fenolos alkanon gingerol gátolja a humán telomeráz reverz transzkriptáz vagy a hTERT gén kifejeződését, amely kulcsfontosságú lépést jelent a sejtek immortalizációjában és karcinogenezisében.

Laboratóriumi vizsgálatokban a curcumin, a természetben előforduló diétás polifenoláris fitokémiai anyag kurkuma esetében jelentős kemopreventív aktivitást mutat a vastagbélrák esetében, jelentette az Oregon State University. A kurkumin úgy tűnik, hogy az antikarcinogén tulajdonságait a sejtciklus és az apoptózis indukciója miatt colon carcinoma sejtekben befolyásolja. A kurkuma állítólagos daganatellenes hatásait emberi vizsgálatban kell értékelni.

Számos epidemiológiai tanulmány támogatja a fokhagyma védő szerepét egyes emberi rákok kialakulása ellen. A fokhagymán, különösen az allicinben található szerves kénvegyületek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és így megvédhetik a reaktív oxigénfajták vagy a szabadgyökök által okozott DNS-károsodásokat. Számos tanulmány arról számolt be, hogy az oxidatív DNS károsodás független kockázati tényező a rák esetében, a University of California, San Diego szerint.

A kurkuma általában a legtöbb ember számára biztonságos. De néha gyomorzavarokat és fekélyeket okozhat. A fokhagyma meggátolja a vérrögképződés kialakulását. Ezért a vérképzőszervi betegségekben, például a hemofíliában és a vérző fekélyekben szenvedő betegeknek nem szabad nagy mennyiségben fokhagymát fogyasztania. A gyömbér valószínűleg biztonságos, ha gyógyszeres mennyiségben használják. Azonban a gyömbér olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint például hányinger, hasmenés és gyomorégés, ha túlzott dózisban vesznek be.

Gyömbér

Kurkuma

Fokhagyma

óvintézkedések