Milyen előnyökkel jár a hidegfürdő használata edzés után?

A jéghideg fürdő legendás a sportolók körében. Paula Radcliff, a bajnok női maratonai, a rögbi sportolók és a teniszezők esküdnek arra, hogy a jégfürdői segítik a helyreállítást és hozzájárulnak a lenyűgöző előadásokhoz. A kis tudomány bizonyítja a hidegfürdők előnyeit az edzés utáni helyreállításhoz, de a placebo-hatás elegendő lehet az Ön számára.

Elmélet

A hidegvíz állítólag az erek szigorítását eredményezi, a vérből és az összes hulladékból kijut a lábból, és ezáltal gyorsítja a gyógyulást. Amikor kilép a fürdõbõl, a megújult tápanyagok friss vére visszatér az izmokhoz, vagyis az elmélet megy. A hideg vízbe merítés az izmokat hűvösebbé teszi, mint a jégcsomagok egyszerű alkalmazása. A jeges fürdőbe öntés kényszeríti az egész testet, hogy a fájdalomtól és a fájdalomtól kezdve kezeljék, nem pedig csak a legaktívabb területekről, amelyekkel egy jégcsomaggal vagy szétzúzással foglalkozhat.

Kutatás

A jégfürdő legendái ellenére a kutatások azt mutatják, hogy nem gyorsítják a helyreállítást, és nem befolyásolják a jövőbeli teljesítményt. A “British Journal of Sports Medicine” szerint az ausztrál kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők, akik jeges fürdőt végeztek a lábgyakorlatok elvégzése után, nem tapasztalt különbséget a fájdalom, a duzzanat, az izomkárosodás vagy a hopping teszten 24-48 órával -bath, ha összehasonlítjuk azokkal a résztvevők, akik tompított fürdőt. Valójában a jeges fürdőzők több fájdalmat jelentettek az izmokban. A “Journal of Strength and Conditioning Research” című tanulmány szerint 26 rögbi játékos, akik jeges fürdőt, kontrasztos fürdőt választottak – váltakozóan hideg és meleg fürdőt -, és nem voltak helyreállítási intézkedések, a jeges fürdőzők negatív hatással voltak vérszintjükre Egy olyan kémiai anyagot, amely izomkárosodást mér és csak triviális javulást eredményez egy 300 méteres teljesítményvizsgálatban. Az ausztrál kutatók azt javasolják, hogy vizsgálják felül a jégfürdő használatát a tanulmány alapján, rámutatva, hogy valóban károsak lehetnek.

alternatívák

Ha a jeges hideg fürdők szolgálnak az Ön számára, akkor előfordulhat, hogy placebo-hatású. Egy másik lehetséges terápiás utómunka a kontraszt fürdés. A “Journal of Strength and Conditioning Research” tanulmány megállapította, hogy a kontrasztkádok a kémiai kémiai szintek triviális javulását jelentették, de közepes vagy nagy hatással jártak a 300 méteres vizsgálat javulására. A “Journal of Science and Medicine in Sport” korábbi tanulmánya szerint a kontrasztos fürdő utáni edzés csökkentette a vér laktátkoncentrációját és a pulzusszámot a jövőbeli teljesítményben az aktív gyógyuláshoz képest, de nem eredményezett jobb teljesítményt a későbbi edzésekben.

Jegyzőkönyv

Ha továbbra is kipróbálnod kell a hideg fürdőzés utáni edzést, kövessetek bizonyos stratégiákat. A hideg fürdő a helyreállításhoz körülbelül 54-60 fok Fahrenheit-hideg ajánlatok nem jár további előnyökkel, és ájulást vagy izom károkat okozhat. Maradj csak a fürdőben öt-nyolc percig, ez idő múlva feszült izmokat eredményezhet. A jégfürdő után 30 perc múlva meleg zuhany vagy kád segít csökkenteni a feszességet.