Milyen intelligens szénhidrátok?

Ha összetévesztik a szénhidrátokkal, valószínűleg nem vagy egyedül. Az 1990-es évek és a 2000-es évek elején alacsony szénhidráttartalmú étrend-tendencia arra enged következtetni, hogy bármilyen szénhidrát rossz szénhidrát. A valóságban bizonyos szénhidrátok, amelyeket néha “intelligens szénhidrátoknak” neveznek, ténylegesen támogatják az egészséget, magas szinten tartják az energiaszintet és segítik a súly megőrzését az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánügyi Minisztériuma szerint. Ismerje meg, miként azonosítja őket, és javítja a diéta minőségét.

Intelligens szénhidrátok

Az egészséges, intelligens szénhidrátok megkülönböztető jegyei az alapvető tápanyagai és rosttartalma, ami lassítja az emésztést és a felszívódást, és a vércukorszintet stabilabbá teszi. Ez fontos a súlycsökkentés és a cukorbetegség megelőzésében, a Harvard School of Public Health szerint. Egészséges, intelligens szénhidrátokat találunk teljes, növényi alapú élelmiszerekben, pl. Gyümölcsökben és zöldségekben, minimálisan feldolgozott teljes kiőrlésű termékekben, mint a zabpehely, barna rizs, quinoa és teljes kiőrlésű kenyér, valamint bab, lencsék, diófélék és magvak. A fehér burgonya egy növényi kivétel, mivel gazdag keményítőtartalma a szálasanyag-tartalom ellenére a vércukorszintet okozhatja, az édesburgonya és a bab jobb lehet.

Intelligens szénhidrátok és egészség

Számos előnye van az egészséges, intelligens szénhidrátok beviteléhez az étrendben. Az étvágygondozás és a testtömeg-fenntartás közé tartozik, mivel az intelligens szénhidrátok rosttartalma kiterjeszti a jóllakottság és teljesség érzését. A szervezet előnyben részesíti a szénhidrátot, mint elsődleges energiaforrást, és az intelligens szénhidrátok ideálisak, mivel lassan engedik fel az energiát. Ez egyenletes energiát szolgáltat, ellentétben a gyorsan feldolgozott szénhidrátokkal és gyors összeomlással. Az intelligens szénhidrátok, például a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes szemek rendszeres fogyasztása erősen összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és még a rák kockázatának csökkentésével, a 2003-ban az American Journal of Clinical Nutrition című tanulmány szerint.

Feldolgozott szénhidrátok

Nem minden szénhidrát jön az intelligens szénhidrátok sok előnyével. A feldolgozott szénhidrátokat a finomítási eljárás során szinte minden fontos tápanyag és rosttartalom eltávolították. Gyorsan emésztik és felszívódnak, ami tüskékhez vezet a vércukorszintben. Ez viszont ösztönzi a súlygyarapodást, serkenti a további éhséget és növeli a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, jelentette be a Harvard School of Public Health. A fehér liszt termékek, mint például a fehér kenyér, a tészta, a cukros reggeli gabonafélék, a sütemények, a csipke és egyéb snackek – valamint az édességek és cukros italok – mind magasan feldolgozott szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket az egészségre gyakorolt ​​hatásuk miatt korlátozni vagy elkerülni kell .

Szénhidrátok kiválasztása

Számos okos szénhidrátot könnyű azonosítani, pl. A zöldség, a gyümölcs, a bab, a dió és a magvak meglehetősen nyilvánvalóak, de az intelligens szemcsés szénhidrátok értékelése nagyobb kihívás. Hagyja, hogy a rosttartalom irányítsa a döntését. A Harvard Egészségügyi Kiadványok cikke szerint egy teljes gabonakészítménynek legalább 1 gramm szálat kell tartalmaznia 10 gramm szénhidrátra, például egy 20 gramm szénhidrátot tartalmazó teljes búzából álló kenyérnek legalább 2 gramm rostot kell tartalmaznia . A 10-az-1-es szabály segítségével elkülönítheti az igazi teljes gabonát, az intelligens szénhidrátokat a csalókból. Továbbá mindig ellenőrizze az összetevők listáját, hogy ellenőrizze az “egész gabonás” szavakat.