Mit jelent a sós ételek vágya?

Ha rendszeresen vágysz a sós ételekre, akkor azt jelenti, hogy a nátriumszintek túl alacsonyak, a 2008-as “Élettani és viselkedési” cikkelye szerint. A nátrium a vérnyomás és az esszenciális vízmennyiség fenntartásához szükséges ásványi anyag. Ha túl sok nátriumot fogyaszt, azonban növeli a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ha megérted, miért vágysz a sós ételekre, hogy megváltoztasd a viselkedésed, megakadályozhatod a káros hatásokat.

Alacsony nátriumszint a szervezetben növelheti az étvágyat a sós ételekre, a 2007-es “Brain Research” folyóirat szerint. A nátriumhiány olyan fiziológiai állapot, amely akkor fordul elő, amikor túlzottan izzad, mint az erőteljes testmozgás során, és túlzott folyadékot fogyaszt, anélkül, hogy felváltaná az izzadásból elveszített nátriumot. A sportos italok jellemzően nátriumot tartalmaznak, hogy segítsenek feltölteni az edzés során elvesztett boltokat a szomjúság megszüntetése mellett.

Ha havonta néhányszor sós ételeket szeretne, a menstruációs ciklusa lehet az oka. A sós ételek vágya a menstruációs vérzés és az ovuláció során jelentkezhet. Egy 1994-es “Fiziológia és viselkedés” című kutatási tanulmány megállapította, hogy a nők többet sóznak a sós ételekre, amikor ovulációra és menstruációs vérzésre alkottak. A kutatók szerint a menstruációban szerepet játszó hormonok megváltoztathatják az ízlést.

A Mayo Klinika szerint az Addison-kór miatt vigyázni fog a sóra, ha nem kezelik. A mellékvese nyálkahártyák olyan hormonokat szelektálnak, amelyek szabályozzák a folyadék egyensúlyát és a vizeletben a nátrium kiválasztódását. Ha Önnek van Addison-kórja, a mellékvesék nem termelnek elég hormonokat, amelyek megmondják a veséknek, hogy mennyi nátriumot kell megtartani. A Gitelman-szindróma, egy genetikai vesebetegség, sót okozhat a Nemzeti Egészségügyi Intézmények Genetikai Referencia Útmutatójának megfelelően. A vesék képesek szabályozni, hogy mennyi só megmaradjon, és az alacsony nátriumszintek sóvágyat kelthetnek.

Egy 2009-es tanulmány az “Orvosi hipotézisek” című folyóiratban a kutatók szerint az opiáttól függő és visszavonáson átesett betegeket értékelték, ha meglátják, hogy a sós ételek iránti megnövekedett vágyakoztatásban részesültek-e. Az opiátelvonás során a betegek fokozottan sóvárgották a sót és a sós ételeket. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az agy idegrendszeri mechanizmusa bizonyos ételeket, például sót és sót tartalmazhat, függőséget okozhat az agyban lévő öröm és jutalmazási központ, amely az opiátok is stimulálják.

A Centers for Disease Control és Prevention azt ajánlja, hogy a felnőttek napi 1500-2 400 mg nátriumot, vagy 1/2 és 1 teáskanál között fogyasztanak. Az asztali só. Ha rendszeresen fogyaszt többet ezen a szinten a sós ételkínálat miatt, növeli a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Csökkentse a feldolgozott ételek fogyasztását és az étkezéshez hozzáadott étkezési sót. Regisztrált dietetikus tanácsát kérjen a diéta egészségesebbé tételéért. Lásd az orvost, hogy feltárja az alapállapot lehetőségét, ha úgy érzi, hogy nem tudja ellenőrizni a vágyait.

Túlzott izzadás és nátriumhiány

Menstruációs ciklus

Addison-betegség vagy Gitelman-szindróma

Sófüggőség

ajánlások