Mit kell enni vér elvesztése után

Ha sérülést és veszteséget szenvedett, természetesen elsődleges célként az azonnali orvosi ellátást kell kérnie. A kezelést követően fontos, hogy a szervezet az új vérsejtek előállításához szükséges tápanyagokat biztosítsa. Ne feledje, hogy a sérülés nem az egyetlen oka a vérveszteségnek. Születés után, súlyos menstruációs vérzés vagy véradás után fel kell töltenie vérellátását. Veszteséget veszít, ha vért veszít. A folyamatos vasveszteség vérszegénységet okozhat, ami olyan állapotot okozhat, amikor a szervezetnek nincs elég vörösvérsejtje. A kalciummal, a B-vitaminokkal, a folsavval, a C-vitaminnal és a K-vitaminnal való táplálkozás segít a szervezetnek feltölteni vérellátását.

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása biztosítja a szervezet C-vitamint, folsavat, K-vitamint és B-1, B-6 és B-12 vitaminokat. A C-vitamin segít a szervezetnek a vas felszívódásában. A folát és a B-12 vitamin segít a vörösvértestek kialakulásában. A K-vitamin segít vérének koagulálásában vagy vérrögben. A B-1 és B-6 vitaminok segítenek a szívében, és egészségesek a vörösvérsejtek. A citrusfélék, köztük a kiwi, a narancs, a bogyós gyümölcsök és az ananász, a C-vitamin forrása. B-6 vitamin található banánban és avokádóban. A spárga és a római saláta növelheti a folátszintet. Zöld, leveles zöldségek képesek a C-vitamint, a K-vitamint és a folátot. A borsó a B-1 vitamin forrása.

Hús, baromfi és hal

A vas legjobb forrása a hús, a baromfi és a hal. A szervezet nem veszi fel a vasat a növényi forrásokból annyira, mint az állati eredetű vasat. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint, ha vegetáriánus, naponta kétszer annyi vasat kell fogyasztania, mint egy nem vegetáriánus. “Nutrition and Diagnosis-Related Care” című könyvében Sylvia Escott-Stump azt írja, hogy a sötétzöld, leveles zöldségek, a tofu, a melasz és a dió vegetáriánus vasat ad. A Stump a Kelet-Karolinai Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének diétás programigazgatója, 2011-ben pedig az Amerikai Dietetikai Egyesület elnöke volt. A karcsú hús és baromfi a B-1, B-6 és B-12 vitaminokat is biztosítja. A K-vitamin megtalálható marhában, halban és májban.

Bab, diófélék és gabonafélék

A vegánok és a vegetáriánusok felvehetik a vasat, a folsavat és a B vitamintartalmú termékeket evő babok, lencsék, diófélék és magvak fogyasztásával. Az olyan ételek, mint a csicseriborsó, a mogyoróvaj és a búzacsíra, szintén tele vannak vértermelő tápanyagokkal. Néhány gabonafélék és kenyér vas-megerõsített vagy vas-dúsított. Olvassa el a táplálkozási címke információit, hogy meggyőződhessen.

tejcsarnok

Tejtermékek, beleértve a tejet és a joghurtot, valamint a szójatejet és tojásokat, biztosítják a B-1 és a B-12 vitamint. Ha vegán vagy vegetáriánus vagy, kérjük, vegye figyelembe, hogy a tejtermékek fogyasztása befolyásolhatja a nem hemvas vas felszívódási arányait, a vas nem állati eredetű. Különösen fontos, hogy növelje a C-vitamin bevitelt, hogy segítse a vas felszívódását.

A vas szintjétől függően orvosa vas kiegészítőt írhat fel. Ha igen, akkor bizonyosodjon meg róla, hogy az előírt módon kell elvégezni, és szükség szerint töltse fel a receptet. Kövesse az orvost, hogy ellenőrizze a vas- és a hemoglobin szintjét. A hemoglobin egy fehérje a vörösvértestekben. A vérveszteség fenntartása után a hemoglobin nagyon alacsony lehet. A vas felépítheti a test belsejében, ezért fontos, hogy ellenőrizze a vas szintjét. Igyál sok folyadékot, és próbáld elkerülni a nehéz edzést, miközben újrateremted a vérellátását. Legyen feküdjön le, és emelje fel a lábát, ha úgy érzi, könnyű fejjel vagy szédül. Próbáljon nem ülni, vagy hirtelen állni.

aggodalmak