Rosacea és kibővített pórusok

Ha rosacea szenved, az általa okozott bőrpír lehet, hogy úgy érzed, hogy mindenki bámulja a bőr állapotát. A kihegyezett arc megjelenése a kibővített pórusokkal együtt társadalmi aggodalmat és alacsonyabb önbecsülést okozhat. A rosacea és a nagy pórusok megjelenésének minimálisra csökkentése, ugyanakkor csökkenti a fáklyákat, javíthatja önképét.

rosacea

A rosacea krónikus bőrbetegség, amely az arc pirosodását okozza. A Nemzeti Rosacea Társaság (NRS) szerint a rosacea gyakran jelenik meg a 30 év feletti betegeken, és a tisztességes bőrűek gyakran a legnagyobb kockázatot hordozzák. A rosacea tünetei gyakran tartalmaznak tartós pirosságot, elpirulást vagy könnyen kipirulást, akne-szerű dudorokat és látható ereket. Néhány további tünet: szemirritáció, durva megjelenés, vörös foltok, megvastagodott bőr és duzzanat. Az NRS szerint a nőket gyakrabban diagnosztizálják, mint a férfiak, azonban a férfiaknak vannak a legsúlyosabb tünetei.

A pórusok

A pórusok olyan kis nyílások a bőrön, amelyek megvédik a bőrt a környezetből a szükséges olajokkal a felületre. A pórusok blokkolódhatnak, ami akne. Ha pattanásos pattanásokban szenved, jó esély van arra, hogy kibővített pórusokat szedjen. Mivel a pórus eltömődik egy akne okozó olajjal, amelyet faggyúnak neveznek, az eldugult pórusok nyúlnak. A húszas évek közepén a bőr képes visszafordulni az eredeti állapotába, miután a pórus kitaposott, de a húszas évek végén kezdődően a bőr kezd elöregedni és elveszíti a rugalmasságot, ami a pórusokat megnöveli. Amikor a pattanások kíséri a rosaceát, az úgynevezett pattanás rosacea. A Nemzetközi Rosacea Alapítvány szerint az arc pórusai nagyobbak és nagyobbak lesznek, ha akne-szerű dudorok vannak rosaceával. Ezenkívül a rózsaszín formájú rózsaszín ráncok által okozott bőrkiöntés és duzzanat a pórusokat is megnöveli.

Eseményindítók

Az NRS felmérte az 1,066 rosaceás betegeket, és megállapította, hogy az első három kiváltó tényező a napfény, az érzelmi stressz és a meleg időjárás. Sok rosacea betegnek számos kiváltója van, és nem mindegyiknek ugyanazt az eredményt érzi ugyanarra a triggerre. Több száz olyan forrás van, amely rosacea felpuffadást okozhat, így kiderítve, hogy mi okozza a pirosságot, segíthet eltávolítani a napi tevékenységeidből. Néhány egyéb tényező az alkohol, a fűszeres ételek, a testmozgás és a szél.

étrend

Enyhén tisztítószert és hidratálószert használjon. Ne használjon hámlasztó terméket, mert ez irritációt okozhat a rosaceás betegeknek. Keressen olyan termékekre érzékeny bőrre, melyek illatmentesek. Mindig alkalmazzon 30% -os SPF-et, hogy minimalizálja a napsugarak hatását a rosaceára. Ha lehetséges, keressen egy hidratálót, amely már tartalmaz napernyőt, hogy minimalizálja az arcán lévő termékek számát. A kozmetikumok rózsásfehérítéseket indíthatnak el, és a bőrt foltosabban jeleníthetik meg a kiterjedt pórusokkal rendelkező területeken, így elkerüljék a teljes arcfelülettetést .

Kezelés

A rosacea tünetei és kiváltó alakjai betegenként változhatnak, így a bőrgyógyász nem feltétlenül írja elő vagy javasolja ugyanazokat a kezeléseket mindenkinek. A dermatológus elkezdheti azáltal, hogy mintapéldányokat ad a termékeknek a legeredményesebb útvonal meghatározásához. A topikus krémeket leggyakrabban a rosacea betegek számára írják fel, azonban a szájon át adagolható gyógyszerek is beadhatók. Lehetetlen pórusokat szedni, azonban vannak módok a pórusok megjelenésének csökkentésére. Sajnos a legtöbb pórus megjelenés csökkentésére rendelkezésre álló módszer túlságosan csiszoló hatású a rosacea beteg számára. A pórusok kezelésére kiterjedhet a kémiai hámlás és a dermabrázió.