Rutabaga táplálkozási értékeket

Ha a burgonya az Ön vacsora, akkor biztosan élvezni az alacsony kalóriatartalmú és tápanyagban gazdag rutabagas. Ezek a kemény gyökérzöldségek egy kis előkészítő munkát igényelnek, eltávolítják a kemény külső bőrt és levágják a gyökereket. De kellemesen meglepte ezt a nem sztarchikus zöldség enyhe ízét.

Kalória részletek

Körülbelül 50 kalóriára lehet egy teljes 1-csésze főzött és kockás rutabaga. Kevesebb, mint 3 ilyen kalória, vagy körülbelül 5 százalék, zsírból származik. Körülbelül 6 kalória, vagy 12 százalék, fehérjéből származik. A fennmaradó 83 százalék kalória – körülbelül 42 kalória – szénhidrátból származik.

Szálas grammok

Ugyanaz az 1-csésze rutabaga adag is ad 3 gramm rostot. Az American Americans 2010-es táplálkozási irányelvek szerint 14 gramm rostot kell kapnia az étrend 1000 kalóriájához képest. A napi 2000 kalóriára alapozva például 28 gramm teljes szálat kell kapnia. A rutabaga oldalad a napi ajánlás közel 11 százalékát teszi ki.

Káliumtartalom

Az ásványi kálium az egyik elektrolit egyike. Elektrolitokra van szükség ahhoz, hogy áramlását a testén keresztül mozgassa. Ez a funkció megőrzi a szívét, izomzatát és az emésztőrendszer mozgását. Kapsz majdnem 370 milligramm káliumot egy csésze főtt rutabagából. Ez nagyjából 8 százalék az Intézet Élelmiszer-és Táplálkozási Tanácsa által meghatározott 4700 milligramm-ajánlásra.

A foszfor mennyisége

A kalcium nem az egyetlen ásványi anyag, amely az erős csontokhoz és fogakhoz szükséges. Szükség van rengeteg foszforra is. Ez az ásvány az energiatárolóban is segít, genetikai információt közvetít és segít hormonok és enzimek létrehozásában. Kapsz 70 milligramm foszfort az 1-csésze rutabagádból – a 700 milligrammos ajánlás 10 százaléka.

C vitamin információ

A C-vitamin védi az egyes sejteket a szervezetben a káros szabadgyökök elleni küzdelem, az immunrendszer megőrzése és a bőr egészséges kollagén készítésével. Valószínűleg a narancsra és az eperre gondolsz, ha több C-vitamint szeretnél kapni. A rutabagasnak azonban több mint egyharmada van a napi szükségleteinek. Egy csésze elkészített rutabaga körülbelül 32 milligramm C-vitamint kínál. A mindennapi igényei kissé eltérnek a nemtől függően. A felnőtt férfiaknak napi 90 milligrammra kell törekedniük, míg a nők 75 milligrammot igényelnek.

A B-12 vitamin kivételével a rutabagák kis mennyiségben tartalmazzák a B-vitaminokat. De ez a gyökérmadár viszonylag nagy mennyiségű B-vitamint büszkélkedhet: B-6. Ez a vitamin elengedhetetlen több tucat különböző enzim feldolgozásához, energia tárolásához glikogén és feldolgozás aminosavak formájában. Egy csésze főtt rutabagától kb. 0,2 milligramm B-6-ot kap. Bár ez nem feltétlenül hangzik, a felnőtteknek napi 1,3 milligrammra van szükségük. A rutabaga adagja a B-6-nak több mint 15 százalékát biztosítja naponta.

B-6 vitamin részletek