Súlyos fejfájás a testmozgás után

Ha súlyos fejfájást tapasztal a gyakorlás után, akkor megfontolhatja az edzésprogram megváltoztatását, hogy megakadályozza őket. A testmozgás utáni fejfájás gyakori, és számos tényező okozhatja. Ha gyakran tapasztalja a fejfájást a testmozgás után, keresse fel kezelőorvosát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az oka nem súlyos, különösen ha hányás vagy kettős látás tapasztalható.

típusai

Az edzés utáni fejfájás elsődleges vagy másodlagos, a MayoClinic.com szerint. Az elsődleges fejfájás általában ártalmatlan és könnyen megelőzhető a gyógyszeres kezelés során. A másodlagos fejfájás gyakran komolyabb. A másodlagos fejfájás a testmozgás után lehet a belső vérzés vagy az agy daganatos jele. Az elsődleges fejfájás lüktető fejfájás, amely a fej mindkét oldalán fordul elő, miután erős munkát végzett. Másodlagos fejfájás ugyanaz, mint a primer fejfájás, de gyakran kíséri a hányás, a tudatvesztés, a kettős látás vagy a nyaki merevség.

Okoz

A fejfájás a MayoClinic.com szerint a leggyakrabban kifejtett gyakorlatok, például futás, evezés, tenisz, úszás és súlyemelés után alakul ki. Az orvosok nem tudják pontosan, miért következnek be utáni fejfájások, de egyes orvosok úgy vélik, hogy a megerőltető edzés a fejükön lévő véredényeket tágítja, ami fejfájást okoz. Nagyobb valószínűséggel tapasztalhatja a fejfájást, ha forró időben vagy nagy magasságban dolgozik, vagy migrénes családtagja van. A másodlagos fejfájások súlyos egészségügyi állapotok, például belső vérzés, daganatok vagy korlátozott véráramlás .

Kezelés

Ha az elsődleges fejfájásban szenved, és az orvos nem találja meg a súlyosabb mögöttes állapotot, valószínűleg kezeli a fejfájást vényköteles gyógyszerekkel. Az orvosok általában gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő gyógyszereket írnak fel a fejfájás kezelésére. Jellemzően ezek a gyógyszerek egy vagy két órán át fognak szedni, mielőtt erőszakos testmozgást végeznének. Megpróbálhatja az aszpirin szedését megelőző intézkedésként is.

Kezelés

Győződjön meg róla, hogy megfelelően felmelegszik, mielőtt kijavítaná, hogy csökkentse a fejfájás kialakulásának kockázatát. Kerülje a kültéri munkát, amikor az időjárás forró és nedves. Maradjon hidratálva az edzés előtt, alatt és után, hogy a fejfájást tartsa távol. Az elektrolitokkal fokozott sportitalot vagy banán fogyasztását megelőzheti, hogy megakadályozza a kiszáradást és győződjön meg arról, hogy a szervezet bőséges elektrolitokkal rendelkezik.