Súlyos tüsszögés és torlódás a futás után

A szabadtéri futás során mind a fizikai, mind a szellemi alkalmasságot és az egészséget növeli. Azonban a súlyos tüsszögés és a torlódás a futás után elrettentő és frusztráló lehet. Szerencsére a súlyos tüsszögés és a torlódás utáni túlterhelt esetek nem okoznak közvetett aggodalmat, otthonosan kezelhetők és életvitel változásokkal megelőzhetők.

A tüsszögés és a torlódás mellett néhány futó további tüneteket is okozhat, mint például a folyó orr, vizenyős, viszkető szemek, torokfájás, bőrkiütések, láz és fejfájás. Egyes résztvevők csak bizonyos évszakokban, különösen tavasszal és nyáron, vagy bizonyos napszakokban, például a kora reggeli órákban tapasztalhatják ezeket a tüneteket.

A tünetek, mint például a súlyos tüsszögés és a torlódások gyakran környezeti irritáló hatású allergiák miatt következnek be, mint a pollen, a penész, a petrezselyem vagy a cigarettafüst. A vasomotoros rhinitis, amelyet nem allergiás rhinitisnek is neveznek, szintén okozhat a tollat ​​és a torlódást a futóknak. A légzőszervi vírus vagy baktériumok, például a hideg, influenza vagy sinusfertőzés fertőzött ideje alatt végzett működés szintén tüsszentést és torlódást okozhat. Egy külföldi tárgy, például egy rovar bejuthat az orrba, míg kifelé fut, tüsszentéshez és torlódáshoz vezet, ahogy a tested megpróbálja kitolni az elemet. A latexszálakkal ellátott ruhákat viselő futók a latexhez érintkezési allergiát tapasztalhatnak, ami fojtó orrot és tüsszentést eredményezhet. A terhesség miatt a női futók tapsolják a tüsszögést és a torlódást, amíg a baba el nem jön.

Az over-the-counter vagy vényköteles anti-hisztamin gyógyszerek olyan allergiás tüneteket kezelnek, mint például az orrdugulás, súlyos tüsszögés és az orrfolyás, mint a pollen, a por és a penész, valamint a nem allergiás nátha okozta tüsszögés és torlódás. Azok, akik nem tudnak anti-hisztamin-gyógyszereket szedni, úgy gondolják, hogy egy neti edényt használnak az orr és a sinus passzák öblítésére, ami segíthet lazítani és eltávolítani a torlódást okozó vastag nyálkahártyákat. A citrommal és a mézzel készített forró teát is segíthet csökkenteni a tüneteket, például a torlódást és torokfájást, mondja a University of Rochester honlapja.

Az allergiás gyógyszerek szedése mielőtt elindulna egy futáson, segíthet megakadályozni a futók számára a torlódás és tüsszentés kialakulását. A magasan virágporral vagy penészgombákkal végzett napok elhagyásának elkerülése segít megelőzni a súlyos tüsszögés és az orrdugulás kialakulásához vezető allergiás reakciókat. A 10 óra elteltével, amikor a virágporszámlálás alacsonyabb, vagy az áztatott eső után is csökkentheti vagy megakadályozhatja a torlódást és a tüsszentést, az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapja szerint. Futtatás, zuhanyozás és orr öblítés használata segíthet eltávolítani a polleneket vagy egyéb irritáló szereket, amelyek torlódást és tüsszentést okozhatnak.

Jellemzők

Okoz

kezelések

Megelőzés