Sumo birkózási technikák és képzési rutinok

A szumó japán sportjában két ellenfél küzd a fizikai fölényért, mindegyikük megpróbálja birkózni, gúnyolni vagy viselni az ellenséget egy dohyo nevű körkörös gyűrűből. A masszív, kövér férfiak hajlamosak a legjobban, az impozáns köpenyük segítségével a szükséges tőkeáttétel. Mégis, a morogás elhízás ellenére, a szumó birkózók széles körű képzésben vesznek részt, hogy felkészítsék elméjüket és testüket.

Matawari

Annak ellenére, hogy nem tűnnek izmosnak, a szumó birkózóknak még meg kell lazítaniuk a testet és meg kell őrizniük a megfelelő rugalmasságot. A matawari néven ismert hagyományos húzási technika csak annyit tesz, hogy a szumó birkózónak le kell ülnie az alján, és a lábát a lehető legtávolabb kell elhelyezni. Miközben a térdét lezárja, a birkózónak előre kell hajtania, amíg a mellkas meg nem érinti a talajt. Ha ezt a pozíciót tartja, az egész alsó testet meghúzza, a csatára támaszkodva.

Shiko

A szumó birkózók végzik el az ok szertartási stompáló technikáját az alsó test erejének megteremtésére. A gyakorlat kezdődik a birkózó állva a lábát széles, és a kezét a térdein vagy combján. Miközben az egyik lábát horgonyozta, akkor felemeli a másik lábát magasan a levegőben, és hatalmas erővel hajtja le a szőnyegre. A birkózó ugyanazt a túlzott stompot hajtja végre a másik lábával. Az erõteljes mozgások megerõsítik a lábizmokat, és felkészítik a testet a szumóban ilyen gyakori, erõszakos, csontos ütõkre.

Teppo képzés

A szumó birkózók gyakran használnak a teppo edzést, hogy vegyenek részt egy ellenfél ellen. Ez egy olyan tolómozgás, amely ismételten feltűnik egy tárgyat – egy edzőpartnert, egy cementfalak sarkát vagy egy tágas, fából készült oszlopot – nyitott kézzel. A birkózó kezd egy sekély guggolás, és egyidejűleg kiterjeszti a jobb karját, és jobbra csúsztatja előre a lábát, majd a tenyerével megüt. Aztán visszahúzza a karját, lehúzza a lábát, és a bal karját és lábát ismétli. A szumó birkózók órákon át töltik a teppo edzést, váltakozó oldalakat újra és újra, amíg természetes lesz.

Butsukari utalt,

Versenyek során a szumó birkózók úgy próbálják kiakasztani egymást a gyűrűből, hogy használják a butsukari-geiko-t. Ahhoz, hogy megtanulják a szükséges tőkeáttételt és a kézzel történő elhelyezést, a szumó birkózók fúrták a butsukari-geiko-t úgy, hogy a dohyo egyik végét a másikba tolják egymással. A szennyeződés egyenletesen elterjedt a dohyo közepén, és a lövészek lenyomják a lábát a piszokba, arra kényszerítve az ellenfelét, hogy egyenesen hátra lökjön, mint egy hatalmas seprű. A dohyó szélére érve a birkózók váltják a szerepeket, miközben a seprő a tolóerővé válik. Folytatják ugyanazt a kimerítő gyakorlást mindaddig, amíg a dohyo-tól nem lesz minden szennyeződés.