Tirozin és alvás

Ha kemény időbe kerülsz egy jó éjszakai alvás, akkor a tirozinban gazdag ételeket a késő délutáni ételeidből és az esti étkezésekből segíthet. A tirozin egy nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezet önmagában gyártja. Számos ételben és még alkoholtartalmú italokban is megtalálja.

Jelentőség

A tirozin az epinefrin és a noradrenalin stimuláló neurotranszmitterek építőelemeként szolgál. Fogyasztása eléri az agyadat, megnehezíti, hogy elaludjon.

Tyrosine-Rich Foods

Ha álmatlanságban szenved, elkerülje a tirozinnal teli ételeket, beleértve az erjesztett sajtokat, mint például a cheddar, az erjesztett húsok, mint a pepperoni és a bologna, az avokádó, az importált sörök és a vörösborok, különösen a chianti. A tirozin is megtalálható a szója termékekben, halakban, csirkében, földimogyoróban, mandulában, banánban, lima babban, szezámban és tökmagban, joghurtban, túróban, pulykaban és tejben.

Étkezési stratégia

Az olyan ételek, mint a pulyka, a csirke, a szezám és a tökmag, a szójabab és a tej, tartalmazzák az aminosav triptofánt is, amely nyugtatja az agyat és segít aludni. A triptofán kihasználásának trükkje szénhidrátokkal való fogyasztás. A magas szénhidráttartalmú étkezés elősegíti az inzulin felszabadulását, ami viszont segít a vérben levő aminosavakból, például a triptofánnal versenyző tirozinból. Ez lehetővé teszi, hogy több triptofán lépjen be az agyadba és készítsen alvást elősegítő anyagokat, beleértve a melatonint és a szerotoninokat.

Időkeret

Az időzítés kulcsfontosságú, ha az evés elősegíti az alvást. Ha reggel és kora délután ébren kell lenni és ébernek kell lenni, fogyasztson közepes szénhidrátot, magas fehérjetartalmú ételeket. Ez lehetővé teszi, hogy kihasználja a tirozin előnyeit a fehérje-gazdag ételekben. A vacsoraidőben és az esti marhákban a komplex szénhidrátokban lévő ételeket és kis mennyiségű triptofán tartalmú fehérjét fogyasztanak az agy ellazításához. Jó példák a teljes gabonakészítmények tejjel, tejszínes zabú süteményekkel, mogyoróvajos szendvicsekkel, őrölt szezámmaggal, alma-torta és fagylalt vagy pulyka szendvics teljes kiőrlésű kenyérrel.